La Generalitat obri 40 expedients per a recuperar els diners robats en casos de corrupció

Amb aquestes accions ja s'han restituït 7,3 milions d'euros, que podran duplicar-se fins a aconseguir els 14 milions d'euros

La Generalitat ha iniciat des de l’any 2015 prop de 40 expedients administratius o judicials dirigits a la recuperació d’actius pertanyents a la Generalitat, sostrets il·legítimament a conseqüència de diversos casos de corrupció.

Com a resultat d’aquestes accions, en els últims set anys, s’han retornat a les arques públiques 7,3 milions d’euros, que podran duplicar-se fins a aconseguir els 14 milions d’euros, si es té en compte els expedients que en aquests moments continuen oberts.

En aquest sentit, la directora general de Relacions amb Les Corts, Ana Domínguez, ha indicat que “són quantitats sostretes de les arques públiques que han estat reincorporades a la Generalitat per a una millor prestació dels serveis públics”.

Les quantitats recuperades provenen de les condemnes de causes de gran transcendència com el cas Cooperació, en el qual es va jutjar el frau en el maneig dels fons destinats a la cooperació al desenvolupament; el cas Emarsa en el qual es va investigar el destí del cànon de depuració d’aigües residuals; així com el cas Fitur; i diverses peces del cas Gürtel.
Sobre aquest tema, la directora general ha destacat el compromís del Consell “amb la neteja, la transparència i la lluita contra la corrupció” des que Ximo Puig va assumir la presidència de la Generalitat.

Personació de la Generalitat

Des de 2015 l’Oficina de Recuperació d’Actius de la Generalitat ha iniciat accions dirigides a restitució del patrimoni públic. Així mateix, ha subratllat que ha estat el Consell presidit per Ximo Puig el que ha revocat l’acord del Consell del 10 d’octubre de 2014, en el qual es va acordar no emprendre accions perquè la Generalitat es personés en una de les peces del cas Gürtel relacionada amb l’ex president Camps.

Aval a la gestió del Consell

Ana Domínguez ha defensat el treball realitzat pel Consell i ha assegurat que “la Generalitat treballa per a restaurar la imatge democràtica de la Comunitat, a través de la personació en les causes judicials o per la via d’execució de les sentències”.

En aquest sentit, ha destacat que l’índex de referència a Europa sobre la qualitat dels governs de la Universitat de Göteborg, que mesura la prestació de serveis, la imparcialitat i la corrupció, situa a la Comunitat Valenciana en el sisé lloc amb millor registre en 2021 i per sobre de la mitjana europea.

“Aquestes dades avalen la gestió del Consell i el compromís del president, Ximo Puig per acabar amb la motxilla reputacional que tant ha costat als valencians i a les valencianes”, ha afegit la directora, qui ha recordat que en 2014 la Comunitat Valenciana se situava en el lloc 14 de 17 comunitats i per sota de la mitjana europea en qualitat democràtica.

ÚLTIMES NOTÍCIES