El periodista i escriptor Màxim Huerta serà el primer firmant del Fòrum Jaume I 2038, una iniciativa que naix per a impulsar una commemoració participativa i vertebradora al voltant del 750 aniversari de la mort de Jaume I, que se celebrarà en 2026, i es presenta com un espai de reflexió, cultura i identitat col·lectiva per a tota la Comunitat Valenciana.
El Fòrum farà el seu primer pas oficial este dimarts 13 de maig, a les 19.30 hores, amb un acte institucional al Palau de Santa Clara de València, segons ha indicat l’organització en un comunicat.
Durant el transcurs de l’acte es donarà lectura al manifest, que serà presentat pel seu primer firmant, Màxim Huerta, qui donarà a conéixer el contingut del text tot expressant la vocació de vertebració territorial i commemoració col·lectiva del Fòrum. També intervindrà la presidenta de l’entitat, Susi Boix. L’accés és lliure prèvia inscripció.
Màxim Huerta, periodista i escriptor valencià de “reconegut prestigi”, treballa en programes de televisió i col·labora en nombrosos mitjans de comunicació. Moltes de les seues obres literàries han sigut traduïdes a diversos idiomes, i “així ha exportat València amb gran orgull a molts racons”.
En els últims dos anys, Huerta ha aconseguit situar en el mapa literari el seu municipi de residència, Bunyol, a través de la seua “revolucionària” Llibreria de Doña Leo, que actualment és “un dels eixos culturals de referència per a tots els visitants que arriben procedents de qualsevol país”.
Presentacions a Castelló i Elx
Després de la cita, la iniciativa continuarà el seu recorregut amb presentacions a Castelló i a Elx (Alacant) per a reforçar així la seua voluntat d’arribar a tot el territori valencià.
La presidenta del Fòrum ha destacat que el projecte “pretén sumar institucions, associacions, universitats, mitjans i ciutadania en un relat compartit que reivindique el nostre passat i projecte un futur comú”.
El programa previst fins a 2026 inclourà jornades acadèmiques, activitats culturals, iniciatives educatives, exposicions i accions participatives a les tres províncies. El seu horitzó és aconseguir “una gran commemoració coral, moderna i integradora” en l’Any Jaume I.
El Fòrum Jaume I 2038 s’articula sobre tres eixos fonamentals: l’impuls del coneixement històric, la posada en valor de l’autogovern valencià i la participació social i territorial.
Segons el seu manifest fundacional, el projecte busca “fer memòria no sols per a recordar, sinó per a transformar”, i s’adreça “especialment a les generacions més joves i als sectors més allunyats dels espais de representació institucional”.