Pirotecnia del Mediterráneo, de la localitat valenciana de Vilamarxant, ha disparat este dimarts la denovena i última ‘mascletà’ de les Falles d’enguany, en una plaça de l’Ajuntament de València a vessar de persones en l’últim dia de les festes. Un terratrémol històric, “contundent i redó” a tres altures, “molt llarg” i amb “molt de foc”, ha fet ensordir a la ‘catedral de la pólvora’ valenciana en l’espectacle més potent recordat en la història de la festa.
El tret, que ha comptat amb un terratrémol en tres pisos d’altura, ha estat dedicada a la Unitat de Cremats de l’Hospital La Fe de València, després de l’accident que va patir la pirotècnia fa uns mesos i en el qual dos treballadors van resultar ferits de gravetat, segons ha explicat el seu responsable, Toni García, en declaracions als mitjans.
“Els van salvar la vida, és el seu treball, ells ho diuen, però per a nosaltres és d’agrair eixe esforç que van fer”, ha assegurat García sobre els professionals sanitaris d’esta unitat. A més, ha celebrat que este dimarts els dos treballadors de la pirotècnia “han sigut ací amb nosaltres gaudint de la ‘*mascletà'”.
La ‘mascletà’ ha donat principi, com és tradicional, a les 14.00 hores i després que les falleres majors de València, Mª Estela Arlandis i Marina García, hagen donat l’orde al pirotècnic amb la tradicional frase ‘Senyor *pirotècnic, *pot començar la ‘mascletà’. A les màximes representants de les Falles se’ls ha vist visiblement emocionades durant diversos moments d’esta última ‘*mascletà’ de les Falles de 2024.
El responsable de Pirotècnia del Mediterrani, Toni García, s’ha mostrat molt satisfet després del tret i ha assegurat que el mateix ha sigut “molt bo” i que li ha agradat “molt”. “Anava creixent en intensitat i, al final, has de rematar la faena amb una cosa així perquè, si no, et quedes curt“, ha argumentat.
García, que al costat del seu equip ha començat a muntar la ‘*mascletà’ este dilluns a les 17.00 hores, ha indicat que l’última jornada de les Falles és un dia “de molt d’escàndol” i, al mateix temps, de “molta faena”, perquè la pirotècnia ha de compaginar el treball amb els trets que se celebren en altres comissions de la ciutat.
“M’he plantat ací, li he pegat foc i ja està”
Sobre el terratrémol, el pirotècnic ha reconegut: “M’ha abellit fer este terratrémol i m’he plantat ací, li he pegat foc i ja està (…), intent no veure molts espectacles perquè, quan tinc temps, intente evadir-me de la pirotècnia. Jo he fet el que m’abellia.
El responsable de Pirotecnia del Mediterráneo s’ha mostrat “content” perquè trets com el de hui són “complexos” i “complicats”, encara que, malgrat això, ha sostingut que les empreses del sector tenen “ganes”. “Ens compliquem la vida i el resultat és este, ens anem amb un bon sabor de boca de les Falles i a l’any que ve veurem”, ha afirmat.
Per esta raó, ha detallat que en casos com este els pirotècnics han de “manejar molt bé” el producte, que ha de ser “de molta qualitat perquè no es pegue foc una mica abans d’hora”. “Hi ha gent que pensa que posar molt de material és molt fàcil, però no, és molt complicat acumular tant ací dins”, ha advertit.
“La plaça és gran, però quan poses molt se’t fa xicoteta”, ha emfatitzat García, que ha afegit que en el recinte “hi ha molt de foc amuntegat”. “El terratrémol ha sigut molt llarg i amb tant de foc és molt complicat que no se t’encenga per algun lloc, però ha eixit contundent i redó”, ha celebrat.
Una falla municipal “complicadeta” de cremar
Pirotècnia del Mediterrani, que esta nit dispararà els espectacles pirotècnics que acompanyaran a la ‘Cremà’ de les falles municipals en la plaça l’Ajuntament, ha avançat que la pirotècnia jugarà ” molt” amb el propi monument, al qual donarà “molta importància” amb “peces molt boniques” de pólvora. “Fem molts espectacles a l’any ací a València, però falla solament cremem una vegada a l’any“, ha ressaltat.
Així mateix, ha assenyalat que disparar en la ‘*Cremà’ i cremar particularment la falla municipal d’enguany és “molt difícil”. Malgrat això, ha promés una nit “molt bonica”. “Hem vist la falla per dins, hem estat quan l’estaven pujant, hem pujat a dalt i és *complicadita de cremar”, ha explicat.
“He tingut una epifania hui ací”
Per part seua, el ‘president’ de la Generalitat, Carlos Mazón, ha admés que minuts després del tret encara li tremolaven les cames, al mateix temps que ha felicitat i mostrat la seua admiració per l’equip liderat per García. “En els 50 anys que compliré, no sabia que això existia. Este és el mestre i bestiola que tenim ací al costat”, ha asseverat.
En este sentit, el cap del Consell ha incidit en què, a l’hora de dissenyar una ‘*mascletà’, “no és tot contundència” perquè “cal saber fer-la”. “És el ritme, no ha anat de menys a més, és que ha començat ja amb molt més. Jo he tingut una epifania hui ací”, ha assegurat.
Convidats
Entre els convidats del balcó per a veure l’espectacle este dissabte han estat, al costat de l’alcaldessa de València, María José Catalá, i les falleres majors i les seues corts d’honor, el ‘*president’ de la Generalitat, Carlos Mazón; els ambaixadors d’Àustria, Mèxic, República Xinesa i la República Dominicana, o el president de la Real Federació d’Handbol, Francisco Blázquez. També han presenciat el tret l’humorista Eugeni Alemany o el cantant Francisco.
36 persones ateses
En la ‘mascletà’ d’este dimarts han sigut ateses pels efectius de Creu Roja desplaçats fins a este enclavament un total de 36 persones, la majoria d’elles per lipotímies.
En concret, els mitjans d’esta entitat han assistit a nou dones i cinc homes per lipotímies, sis dones i dos homes per crisis d’ansietat, tres dones i un home per traumatismes, dos homes i una dona per ferides, una dona per intoxicació, un home per patologia cardíaca i tres dones i un home per motius no especificats.
L’entitat ha mobilitzat per al tret d’esta jornada dos ambulàncies de tipus C, tres de tipus B, quatre vehicles de transport i un de coordinació. Així mateix, ha comptat amb tres postes sanitàries. En total, han treballat 69 membres d’esta entitat: 12 tècnics en emergències sanitàries (*TES), set infermers, 46 socorristes i quatre coordinadors.