Prompte podria arribar una entrada de nord amb una DANA i nevades

Si es compleixen les previsions, seria la primera envestida de l'hivern
 | Carles Illa

El doll polar s'està intensificant i de cara al cap de setmana podria començar a ondular-se. Amb el pas dels dies apareixerà una important dorsal atlàntica a l'oest de les Illes Britàniques i una borrasca en el centre d'Europa. Aquesta situació podria obrir pas al vent del nord amb el possible aïllament d'una DANA sobre el territori peninsular, afirma Francisco Martín, expert de Meteored.


Les prediccions assenyalen la formació d'un règim de "dorsal atlàntica de bloqueig" amb un ramal descendent de nord a sud dirigit cap al territori peninsular. Això desencadenaria una entrada de vent del nord bastant freda a partir del diumenge.


A més, amb la probable presència d'una DANA sobre la Península, podria desenvolupar-se un episodi de pluges abundants en el terç nord peninsular, Balears i zones llevantines. A les Illes Canàries també es preveuen precipitacions, però associades a altres sistemes nuvolosos.

Si finalment es produeix aquesta entrada, durant la primera part de la setmana vinent les nevades podrien afectar moltes zones altes peninsulars i de la Meseta Nord. Ara aquesta invasió sembla estar pràcticament assegurada i a més amb vent, alguna cosa que intensificaria la sensació de fred.

Encara hi ha incertesa, però no serà una nova “Filomena”

 

Aquests escenaris comporten una alta incertesa en comparació amb altres situacions on els vents de l'oest són més predictibles. L'entrada seria temporal, ja que després d'ella la DANA formada es traslladaria cap al Mediterrani.


En definitiva, a partir de la setmana vinent estarem enfront d'un canvi de temps amb entrada de nord, DANA, fred, pluges i nevades. De confirmar-se estaríem davant la primera envestida de l'hivern, que succeiria de manera passatgera. Això no suposa l'arribada d'una nova “Filomena”, ja que la dinàmica i la gènesi d'aquesta situació no és la mateixa, però caldrà estar atent a l'entrada de nord si es produeix.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Adeu definitiu a Blas" "El retorn de Blas"