Una DANA amenaça amb deixar tempestes fortes el diumenge

Les precipitacions podrien tornar a ser les protagonistes en la segona meitat del cap de setmana i descens de temperatures generalitzat excepte

Esta última setmana ha estat marcada per diversos fronts que han passat pel vessant cantàbric, les conques altes del Duero, Ebre i els Pirineus, així com per episodis de calor en el centre, el litoral mediterrani i el sud peninsular, on la ciutat de Màlaga va batre el seu rècord de maig en aconseguir els 37 °C.


Segons José Antonio Maldonado, director de meteorologia de Meteored, entre el diumenge i el dilluns una nova DANA se situarà en l'àrea del Golf de Cadis i portarà amb si tempestes que afectaran, sobretot, al sud-est peninsular.

Dijous i divendres sense precipitacions

Durant la jornada de hui, dijous, predominaran els cels buidats en quasi tot el territori peninsular. Només a Catalunya es preveuen precipitacions febles i cels nuvolosos a Galícia. A més, les temperatures, que continuen pujant, aconseguiran els 35 °C a la vall del Guadalquivir.


Demà, divendres, es podrien produir pluges febles a Galícia, les regions cantàbriques i els Pirineus, provocades per un front d'escassa activitat. En l'Estret predominaran els núvols baixos i hi haurà calitja en alguns punts de Canàries.


Les temperatures continuaran sent més altes del normal en esta època de l'any, podent aconseguir, en l'oest d'Andalusia, màximes de 35 °C. Bufaran vents de llevant en l'Estret i alisis en l'arxipèlag canari.


Cap de setmana tempestuosa

El matí del dissabte deixarà possibles pluges de caràcter feble en els territoris de Galícia, Astúries, Cantàbria i País Basc, que s'expandiran conforme s'acoste la vesprada a zones del terç nord i els Pirineus. Els núvols cobriran zones de l'interior peninsular encara que amb baixa probabilitat de pluges.


A excepció del sud-est d'Andalusia, es produirà un descens de les temperatures en tot el territori peninsular. Comptarem amb vents de component nord que seran més notables en el nord, mentre que en l'Estret bufaran de ponent. A Canàries continuaran bufant els vents alisis.


Tot apunta al fet que, al llarg del diumenge, el tàlveg que s'acosta al Golf de Cadis passarà a convertir-se en una DANA, estabilitzant així l'atmosfera de la Península, Balears i l'arxipèlag canari. La depressió probablement descarregarà fortes pluges i tempestes que aniran creixent, a mesura que passe el dia en el sud-est peninsular i l'arxipèlag balear.


Al llarg del diumenge i del dilluns, segons el nostre model en Meteored, es podran registrar pluges de fins a 50 litres per metre quadrat a l'interior del sud-est peninsular. Previsiblement, els acumulats més importants tindran lloc en el nord de Múrcia, l'interior d'Almeria i la zona sud d'Albacete, encara que no es poden descartar en la resta del quadrant sud-oriental.Animació amb el flux del doll polar que dibuixa el tàlveg del diumenge

 

En estes zones tempestuoses comptarem amb temperatures més baixes, mentre que en el nord-oest peninsular ascendiran lleugerament. Els vents bufaran variables, predominant els de component nord a Balears, on seran especialment forts. A Canàries romandran els alisis.


 

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Ascens tèrmic abans que arriben canvis" "Oratge nuvolós i humit però sense pluja"