21.9 C
València
Dilluns, 12 maig, 2025

El desert del Sàhara es pot convertir en la principal font d’electricitat del món

El Sàhara és una font enorme d'energia renovable que alimentaria tot el món

El Sàhara és una font enorme d’energia renovable que alimentaria a tot el món | PIXABAY

 

El desert del Sàhara és una zona remota i poc habitada ubicada en el nord d’Àfrica i caracteritzada per la calor extrema de dia, el fred de nit, els seus quilòmetres infinits de dunes d’arena i el sol de justícia que cau habitualment. Una bellesa única que fa que molts turistes s’acosten i coneguen este excepcional paratge i les seues comunitats nòmades. No obstant, alguns experts han començat a vore la zona amb uns altres ulls, ja que el desert podria tindre la clau del futur de l’energia solar i renovable en el nostre planeta.

- Advertisement -Telegram València Diari

 

Donades les circumstàncies climàtiques i la gran extensió que ocupa la zona, alguns científics ja han començat a plantejar la possibilitat que una part del Sàhara es convertisca en una enorme planta d’energia solar capaç de generar electricitat per a tot el món, potenciant d’eixa manera les energies renovables i reduint les emissions contaminants.

 

Segons informa la NASA, cada metre quadrat d’este desert rep cada any entre 2.000 i 3.000 quilowatts per hora d’energia solar. Si tenim en compte que el Sàhara té una superfície total d’uns 9 milions de km², això implica que hi ha una energia total disponible de més de 22.000 milions de gigawatts per hora cada any, una xifra extraordinàriament alta.

 

Capacitat per a produir set voltes les necessitats elèctriques d’Europa

Segons les primeres valoracions, el Sàhara seria capaç de generar set voltes les necessitats elèctriques d’Europa, cosa que fa possible que, a banda d’abastir Àfrica i el continent veí, l’energia solar recaptada podria generar electricitat per a tot el món. Exceptuant els obstacles tecnològics, ambientals i polítics en la zona, el Sàhara es podria convertir en la font d’energia renovable més gran de la Terra.

 

Segons Amim Al-Habaibeh, professor d’enginyeria de la Nottingham Trent University, el desert podria produir 2.000 voltes més energia que les centrals més grans del món, les quals generen uns 100.000 gigawatts a l’any. «La producció seria equivalent a més de 36.000 milions de barrils de petroli al dia, al voltant de 5 barrils per persona al dia, sense pràcticament emissions de carboni», afirma Al-Habaibeh.  

 

En els últims anys, diferents projectes han intentat arribar al Sàhara per a desplegar plantes solars, però sempre han acabat en fracàs per falta d’inversors. Estos intents també s’han donat en altres zones desèrtiques del nord d’Àfrica, però sempre han topat amb dificultats polítiques, comercials i socials.

 

El desert sencer produiria 2.000 vegades més energia que les centrals més grans del món

El desert sancer produiria 2.000 voltes més d’energia que les centrals més grans del món | AEA

 

Gran inversió econòmica per a dur a terme el projecte

El professor A-Habaibeh argumenta que hi ha dos tecnologies d’energia solar que es podrien usar: tecnologia d’energia solar concentrada (CSP) i la classe més comuna de generació solar en el món, els panells solars fotovoltaics (PV). Però cada sistema té els seus inconvenients de manteniment si es veuen afectats per tempestes de sorra i la seua eficiència quan estan molt calents.

 

Amb tot, alguns experts alerten que les enormes plantes solars del Sàhara podrien comportar importants conseqüències involuntàries i imprevistes, com ara un augment de les temperatures en la zona i l’increment de les precipitacions. Això provocaria l’aparició de vegetació en una zona desèrtica durant milers d’anys, cosa que no se sap en què es traduiria a nivell mediambiental.

 

A més, els experts també tenen seriosos dubtes sobre el futur d’esta gegantina planta solar a causa de la situació política i social de la zona, ja que consideren «hipòcrita» generar en l’Àfrica les necessitats elèctriques d’Europa quan encara hi ha una part molt gran de la població del continent pobra que no té accés a eixe servici bàsic.

 

També et pot interessar…

Últimes notícies

Vox Decideix Abandonar el Govern d’Almassora per la Controvèrsia amb els Regidors No Adscrits

Vox ha anunciat que deixarà el govern d'Almassora arran de la decisió del PP de mantenir els regidors no adscrits. Llanos Massó, presidenta de Vox a Castelló, critica la postura de l'alcaldessa.

Mercé Viana, la Revista Camacuc i Nel·lo Pellisser: Premi Vicent Ventura 2025

L'Aula Magna de La Nau acollirà el lliurament del Premi Vicent Ventura 2025 a Mercé Viana, la Revista Camacuc i Nel·lo Pellisser, destacant la contribució a la cultura i la llengua catalanes.

Les platges del sud de València mantindran la seva evolució gràcies a la regeneració del 2023

El subdelegat del Govern a València, José Rodríguez, confirma que les platges del sud continuen la seva evolució prevista després de la regeneració realitzada al 2023 amb una inversió de 30 milions d'euros, amb una disminució de 8 metres a l'arena mesurada recentment.

València activa un innovador escut preventiu contra incendis a Devesa-Albufera

L'Ajuntament de València inicia una prova pilot per aplicar productes agents retardants a Devesa-Albufera amb l'objectiu de millorar la seguretat contra incendis forestals.

La Generalitat i la Diputació creen una comissió mixta per a la reconstrucció i criden al Govern a participar

La Generalitat i la Diputació de València creen una comissió mixta per coordinar accions de reconstrucció després de la dana, amb una crida al Govern per a sumar-se a aquesta iniciativa. Carlos Mazón destaca la importància de l'acceleració de les accions i la coordinació amb l'Estat.

El Consell fa una crida al Govern per declarar zona catastròfica els municipis perjudicats per les tempestes

El conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, sol·licita al Govern espanyol que declare zona catastròfica els municipis afectats per les recents tempestes de granís i pluges. Es treballa en agilitar les compensacions a agricultors afectats.

Jorge Gil Blesa, nou inspector cap del Consorci Provincial de Bombers de València

Jorge Gil Blesa ha estat nomenat nou inspector cap del Consorci Provincial de Bombers de València, on s'encarregarà d'implantar una estratègia de gestió moderna centrada en la seguretat ciutadana i la innovació tecnològica.

Nou model de llengües vehiculars a l’educació: una orientació per als centres educatius

La Conselleria d'Educació presenta un model orientatiu per a l'ensenyament de llengües vehiculars que estableix les proporcions de valencià, castellà i llengües estrangeres als centres educatius.