Eclipsi solar: quan i on veure-ho des d'Espanya?

En els eclipsis parcials només queda oculta una fracció del disc solar. En l'eclipsi Solar d'este 10 de juny el percentatge d'ocultació superarà el 20% en zones del nord-oest peninsular

Demà, dijous, entre les 11.00 i les 12.30 -depenent de les zones- gaudirem d'un dels fenòmens astronòmics més esperats: un eclipsi solar.

Víctor González, expert de Meteored, ens ofereix més detalls sobre este esdeveniment “que es produeix quan la Lluna queda perfectament alineada amb el Sol i la Terra de manera que oculta totalment o parcialment la llum de la nostra estrela”.

L'eclipsi de demà serà anul·lar: la Lluna, es trobarà en un punt allunyat de la seua òrbita, tindrà una grandària aparent lleugerament inferior al del Sol i, per tant, quan l'oculte no el farà completament, sinó que es visualitzarà un anell de Sol al voltant de la Lluna.


Com es veurà a Espanya?

L'eclipsi anul·lar, com a tal, només serà visible des d'una xicoteta franja en prop del Pol Nord, Des d'Europa es veurà com un eclipsi parcial i es podrà apreciar com la Lluna tapa una part del Sol.

Com més al nord i oest estiguem, serà millor, es veurà eixa l'ocultació i major la duració de l'esdeveniment.

A Espanya, en concret, es podrà observar des de tota la Península Ibèrica, i Balears i Canàries, encara que és necessari precisar que tant des dels arxipèlags com des del sud peninsular l'ocultació no arribarà al 5%. És a dir, a penes serà visible i durarà menys que en la resta de país.

Des del nord-oest peninsular és on millor es podrà veure, ja que el percentatge d'ocultació serà pròxim o lleugerament superior al 20%. Galícia és la comunitat autònoma des d'on millor s'observarà.



La millor hora

 

L'eclipsi es produirà quan el sol estiga més alt i visible en el cel, la qual cosa facilitarà l'observació de l'eclipsi.

A l'interior de la Península Ibèrica començarà sobre les 11.00 i finalitzarà entorn de les 12.30, i el seu màxim estarà sobre les 11.45.

Es preveuen cels buidats encara que pot haver-hi les boires i estrats en zones costaneres del nord que podrien impedir la seua observació.

Extrema precaució en mirar al Sol

 

Mai hem de mirar al Sol directament i tampoc amb filtres o objectes que no estiguen expressament dissenyats per a això.

Els cristalls fumats, les radiografies o altres remeis casolans poden no ser suficients o crear una falsa sensació de seguretat comporte danys importants.

Cal usar filtres, visors o ulleres homologats i dissenyats estes activitats, fins i tot si s'usa telescopi.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Més calors i alguns trons" "Una tempesta cada dia"