Educació prohibeix l’ús dels mòbils en els centres docents no universitaris, sostinguts amb fons públics durant tota la jornada escolar. Les úniques excepcions seran si es tracta d’activitats didàctiques, i sempre sota supervisió del docent, o en cas que siga per raons de salut o altres motius autoritzats pel centre.
L’ordre que regula esta decisió de la Conselleria d’Educació es publicarà demà divendres al DOGV i s’aplicarà a tots els centres educatius d’ensenyament primari, secundari, batxillerat o cicles formatius que tinguen finançament públic. És a dir, que tant els públics com els concertats que reben suport econòmic de l’administració autonòmica han d’aplicar-ne la regulació.
Tal com ha anunciat este dijous a conseller Rovira, la prohibició inclou també l’oratge d’oci i les activitats extraescolars, argumentant que l’ús d’estos dispositius sense supervisió “pot provocar problemes de convivència als centres educatius”.
Una norma ja aplicada
Pel que fa a les reaccions a l’anunci d’una mesura que, com apunten des de la Confederació d’Ampes Gonzalo Anaya, “ja estava vigent a pràcticament tots els centres educatius”, les famílies de l’alumnat assenyalen que caldrà esperar per a veure com s’aplica esta prohibició abans de poder valorar.
“Esperarem a tindre per escrit esta nova norma per veure de quina manera planteja que es faça efectiva esta prohibició que, a més, hem de recordar la majoria dels centres educatius ja plasmaven en els seus règims de funcionament intern”, ha explicat el president dʻesta entitat, Rubén Pacheco. És a dir, que el que es fa ara per a molts no deixa de ser “la fixació d’una norma” que, com apunta Pacheco, “calia que estigués clarament reflectida”, encara que insisteix a saber “de quina manera s’aplicarà esta prohibició”, conclou.
D’altra banda, el conseller ha recordat que esta mesura “entrarà en vigor dilluns” i estarà vigent tot el curs escolar. La notícia no és casual que s’haja fet pública el dia contra l’assetjament escolar, ja que segons ha indicat Rovira, “es pretén començar a fer front al problema de l’assetjament i ciberassetjament mentre es publica el nou decret de convivència, que ja està en fase d’exposició pública”, així com que l’alumne “deixe d’estar pendent del mòbil” mentre estiga a l’escola i als instituts, ha afegit.
Tampoc als esbarjos i amb sancions segons el centre
Esta prohibició de l’ús de mòbils als centres estarà vigent durant tota la jornada, ja siga durant les classes lectives, l’esbarjo o les activitats complementàries i extraescolars.
En cas d’incompliment, serà cada centre qui establisca, dins de les normes d’organització i funcionament, el procediment de retirada, custòdia temporal i devolució dels dispositius.
La resolució subratlla que abans de la seua retirada, el personal docent “s’ha d’assegurar que l’alumne l’apague com a garantia de confidencialitat” i aclareix que mantindre operatius estos dispositius s’entendrà com a ús. “En arribar al centre el mòbil s’apaga i només en eixir es pot encendre”, ha apuntat el conseller.
D’altra banda, també es preveu impulsar mesures de sensibilització, formació i avaluació dirigides a tota la comunitat educativa sobre l’ús responsable i assegurança de dispositius mòbils i els regs d’Internet i xarxes socials.