32.2 C
València
Divendres, 18 juliol, 2025

Per a que comuniquem millor

El net d’un amic, que cursa Batxillerat, mogut pel seu iaio, em diu que veu en algun article meu que use la locució per a que, sense accent. Per exemple, en la frase “per a que es mantinga i es recupere la parla valenciana…”, continguda en la columneta “Per un valencià identificador i sense retallades”, publicada en este mateix diari (27-03-25). Li conteste que, efectivament, use conscientment eixa construcció en escrits des que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb molt bon criteri, l’ha registrada en el Diccionari normatiu valencià. En el llenguatge oral, sempre, com tots els i les valencianoparlants, clar.

El xaval em replica dient-me que el seu professor de valencià, en este curs passat, li va rectificar eixa locució en la frase “T’ho dic per a que em faces un bon regal el dia del meu natalici”, d’una redacció manada per ell. Em conta que no sols li la va tatxar i substituir per “perquè”, sinó que, a més, li va “aclarir” que eixa locució tatxada era un vulgarisme inacceptable “en bon valencià”.

- Advertisement -Telegram València Diari

Eixa asseveració i “aclariment” és producte d’un tancament sectari i elitista, dels que tenen la normativa de la nostra llengua com una religió dogmàtica, amb els seus talibans diversos, perquè eixa locució, a més d’estar sancionada com a normativa, encara que haja sigut registrada com a col·loquial, en el DNV, és una construcció totalment usual i viva en la parla valenciana actual i de sempre. No té res de vulgar, llevat que els que consideren que expressions i veus com eixa i com  a on, a+CD nom de persona, afonar, apretar, avant/arrere, baix de, defendre, hòmens, joguet, jóvens, mitat, nuc, presumix, tapó, viuda i centenars més, pròpies o genuïnes de la parla valenciana, són vulgarismes. En eixe cas, tot el valencià està tan impregnat de vulgarismes que podríem considerar que és una parla vulgar.

Però no. Tenim una llengua i una parla valenciana ben riques i precises, amb les seues variants. La normativa procedent del noucentisme barceloní disposa que la conjunció final és “perquè”, coincidint amb el “porque” castellà, quan fa la mateixa funció també: “He venido porque/para que me devuelvas el libro”. Però eixa forma en molts casos pot confondre’s amb la conjunció causal, de la mateixa forma i pronúncia. És per això que, probablement, usem oralment “per a que” i no “perquè” com a conjunció final: “He vingut per a que em tornes el llibre”. Veiem casos en què la complicada normativa que tenim del canvi i caiguda de preposicions, i la inseguretat que provoca, fa que alguns accentuen el “que” en frases com  “Els ha deixat la terra per a *què la treballen”, “Te done el llibre per a *què li’l passes a la teua germana”. Però l’accent en eixa locució només correspon quan és interrogativa, “Per a què has vingut”, i la contestació, “Per a que em tornes el préstec que te vaig fer”, que és conjunció final, i no porta accent, com ho registra el DNV de l’AVL. 

La conjunció per a que és ben antiga, la tenim documentada en 1326, en el Llibre d’establiment d’Herber, en el Curial e Güelfa i en tots els posteriors. L’han usada autors com a ara Alexandre VI, Roís de Corella, Pere Joan Porcar, Bernat i Baldoví, Lluís Galiana, Josep Esplugues, Jaume Febrer, Teodor Llorente, Francesc Palanca i Roca i moltíssims altres, com testimonia el Corpus Informatitzat del València. També actualmente l’empren escriptors i escriptores com Rafa Lahuerta, “Per a que em deixen anar al nocturn”; Magda Simó, “Per a que siguen testimonis que me’n vaig de casa”; Felip Bens, “Per a que no visquen angoixats”,  i altres. En Noruega, La promesa del divendres, És naufragi i Toronto, respectivamente i altres.

Per tant, per a que pugam comunicar millor, podem escriure, per a que, quan no és una pregunta. I no és un vulgarisme. I és bon valencià.

Últimes notícies

Incendi forestal a Ibi elevat per temperatures de 37 graus i humitat de l’11 per cent

L'incendi forestal a Ibi, Alacant, s'intensifica a causa de temperatures extremes de 37 graus i molt baixa humitat, amb suport aeri i ajuda militar per al seu control.

Incendi a Ibi: Temperatures de 37 graus i 11% d’humitat aviven les flames

Un incendi forestal a Ibi (Alacant) s'intensifica a causa de temperatures de 37 graus i humitat de solo l'11%, amb la participació de mitjans aeris i l'UME.

El PSPV reforça el seu compromís feminista i contra els discursos d’odi en el seu Comité Nacional

El PSPV-PSOE celebra el seu Comité Nacional amb més de 350 participants per a enfortir la seua aposta feminista i combatre els discursos d'odi, reafirmant el seu defensa de l'Estat de Benestar valencià.

Pròrroga fins a cap d’any de reforços judicials en jutjats afectats per la DANA en la Comunitat Valenciana

Els reforços en els jutjats de Torrent, Requena i Catarroja afectats per la DANA s'estenen fins a finals de 2025 per a afrontar la gestió judicial de la catàstrofe.

L’UME s’unix per a combatre l’incendi forestal a Ibi, Alacant

Nou mitjans aeris i nombrosos efectius terrestres, incloent-hi la Unitat Militar d'Emergències, estan treballant per a controlar l'incendi forestal en la zona rural d'Ibi, Alacant.

La Fundació Xirivella Soriano destaca el paper com a art essencial en la seua mostra ‘Una vida de paper’

La Fundació Xirivella Soriano de València presenta 'Una vida de paper', una exposició amb més de 60 obres que reivindica el paper com mig artístic rellevant des dels anys 50 fins hui.

Prorroguen fins a cap d’any els reforços judicials en jutjats afectats per la dana a València

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana estén fins a desembre els reforços en jutjats de Torrent, Requena i Catarroja afectats per la dana del 29 d'octubre, per a garantir la correcta gestió judicial de la catàstrofe.

El PSPV-PSOE denunciarà a Plans Massó per un article que vincula immigració amb delinqüència

El PSPV-PSOE anuncia una denúncia davant la Fiscalia contra la presidenta de Les Corts Valencianes, Plans Massó, per un article que relaciona migració amb delinqüència i deshumanitza a les persones migrants.