Una bona notícia de suport al valencià ha sigut l’acord de la Diputació d’Alacant, amb els vots favorables del PP, PSPV-PSOE i Compromís, per tal que la ciutat d’Alacant continue pertanyent a la relació de municipis de predomini lingüístic valencià. Eixe acord l’han subscrit els grups mencionats després d’una moció presentada pel grup de Compromís, amb la incorporació de dos esmenes del Popular i l’adhesió del Socialiste.
Eixa decisió s’ha pres per part de les referides agrupacions com a conseqüència de la petició de l’Ajuntament alacantí de demanar, la setmana passada, a proposta de Vox, que la capital valenciana de sud siga considerada, en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, com a localitat de predomini lingüístic castellà.
Dins de la pèssima nova que això significa per a la consideració d’esta llengua, la bona notícia és la posició del PP de la Diputació alacantina de suport a esta llengua i a la continuïtat del municipi de la capital alacantina en la delimitació de la zona de predomini lingüístic valencià. Les esmenes presentades a la moció de Compromís per part del PP incidixen en “reafirmar el compromís de la Diputació d’Alacant en la defensa del valencià com a llengua oficial, històrica i de convivència, amb el reconeixement de la ciutat d’Alacant com a terme municipal de predomini lingüístic valencià, segons establix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV)”. També s’insta la Generalitat a garantir l’aplicació plena i efectiva de la LUEV.
Com en totes les posicions publicades favorables al manteniment de la delimitació de zones lingüístiques actual, l’acord de la Diputació d’Alacant indica la condició del valencià com a “llengua oficial, històrica i pròpia de la Comunitat Valenciana” i que “la seua promoció i normalització constituïxen un deure legal i moral de totes les institucions valencianes, especialment d’aquelles que pretenen representar l’interés general, com és el cas de la Diputació d’Alacant.
Deia al principi que l’acord de la Diputació d’Alacant és una bona notícia. Ho és, especialmente, per la posició del Partit Popular favorable a la qualificació de la ciutat d’Alacant com a municipi de predomini lingüístic valencià, tal com figura en la LUEV des de fa més de quaranta anys. El PP, en la seua etapa de govern autonòmic anterior, no va suprimir cap prescripció de l’executiu socialiste anterior, almenys ninguna significativa. Esperem que l’acord de la corporació municipal alacantina no vaja avant i que les Corts valencianes reafirmen la LUEV i el mapa lingüístic com està.
Eixe acord és molt positiu, a banda del que significa en si mateix, per la seua transversalitat, actuació necessària, i que condisca l’exemple del dictamen referit de la Diputació d’Alacant d’unir els vots de PP, PSPV-PSOE i Compromís a favor del manteniment i recuperació d’esta llengua.