28.6 C
València
Dimarts, 15 juliol, 2025

Quan tornarà la normalitat? Un expert posa data a la relaxació de les mesures

 

- Advertisement -Telegram València Diari

Des que el coronavirus va arribar, la nostra vida ha canviat molt. I és que la pandèmia ha desencadenat una sèrie de restriccions que han canviat la nostra rutina. Tancaments de locals, limitacions d’horaris i toc de queda són algunes de les mesures que hem de complir per a frenar l’expansió del virus. Però, quan es posarà fi a estes limitacions?

Europa té un clar objectiu que cada vegada sembla més llunyà: vacunar al 70% de la població estes estiu. Això seria un punt d’inflexió per a començar a relaxar les mesures. I la veritat és que, encara que no hi ha una resposta clara, alguns experts ja s’han mullat i han donat una data en la qual es començaran a relaxar.

Un d’ells ha estat el professor d’epidemiologia Pedro Arcos, que és director de la Unitat de Recerca en Emergències i Desastres de la Universitat d’Oviedo. Este dijous ha explicat per a la Cadena Cope quins són els seus pronòstics i quina data creu que començarà la fi de les restriccions.

 

Setembre i octubre, mesos clau

«El nostre nivell de vacunació, tant a Astúries com a Espanya, continua sent extremadament baix» explicava l’expert per a COPE. «Jo, personalment, pense que no aconseguirem vacunar al 50 o 60% de la població fins a setembre o octubre» indicava, mentre posava l’accent que el que estem vivint actualment és «una autèntica guerra en el subministrament de vacunes».

A més, també parlava sobre la suspensió de la vacuna AstraZeneca. Segons Pedro Arcos, esta suspensió «no té cap justificació tècnica» i «l’única cosa per al que ha servit és per a detenir la vacunació en algunes zones durant dos setmanes».

Per tant, segons explicava, «no podrem flexibilitzar les mesures fins que no tinguem vacunat un mínim del 50 o 60 per cent de la població». A més, també feia referència al fet que «això inclou oblidar-se de la Setmana Santa, per descomptat».

 

Hi haurà una quarta onada?

En referència a l’arribada de la quarta onada, l’expert ha explicat que encara és aviat per a afirmar si arribarà. I és que, segons indicava, encara que «el que hi ha és una estabilització dels casos», no ens quedarà més remeis que «acostumar-nos a estos pics d’incidència que depenen, bàsicament, del grau de compliment de les mesures». A més, explica que això seguirà així fins que «no tinguem un percentatge significatiu de la població vacunat».

Fernando Simón parla sobre quan tornarà la normalitat

Per la seua banda, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, també ha parlat sobre quan es relaxaran les mesures. L’epidemiòleg ha explicat que espera no tornar «a la mateixa normalitat que abans». I és que, segons informava, l’ésser humà ha anat adaptant el seu comportament als episodis pandèmics al llarg de tota la història, i ha posat exemples d’això.

«En un moment donat es va deixar de compartir el plat del qual menjaven tots, en un altre moment es va deixar de beure del mateix got i en un altre moment es va aprendre a tapar-se la boca quan un tossia»: petites accions que s’han anat instaurant en el comportament de les persones.

Per això, encara que ell creu que tornarem a una normalitat, també ha dit que espera que això ens haja servit per a aprendre alguna cosa «i que no siga exactament igual que la situació que coneixíem fins a just abans d’esta pandèmia».

Un dels aprenentatges pot ser «que una persona amb símptomes d’una malaltia respiratòria ha d’anar amb compte, ha de quedar-se a casa i no ha d’anar a infectar». Fernando Simón també explicava que la immunitat de ramat és la que farà que tinguem «un progrés molt ràpid cap a una situació molt més semblant a la qual teníem prèviament».

Últimes notícies

Troben mort al conductor d’un cotxe a Pedreguer després d’accident fa dos dies

Un home de 47 anys va ser trobat mort a l'interior del seu vehicle en la N-332 a Pedreguer, Alacant, després d'un accident ocorregut fa aproximadament dos dies.

EMT València avança amb 218 nous autobusos, 10 línies i major connectivitat fins a 2030

L'EMT de València presenta un pla per a renovar la seua flota amb 218 autobusos elèctrics, crear 10 noves línies i augmentar un 39% les connexions entre barris abans de 2030.

La Generalitat garantix el pagament a farmàcies i estes suspenen les seues protestes després d’acord

La Generalitat assegura la liquidació de pagaments pendents a farmàcies valencianes abans de fi de juliol, la qual cosa ha portat a la suspensió de les seues protestes.

El port de València planeja concentrar el 45% del trànsit espanyol de contenidors per a 2035

El Pla Estratègic 2035 del port de València busca consolidar el seu lideratge a Espanya amb 45% del trànsit de contenidors i un impuls clau al ferrocarril i descarbonització.

González-Sinde estrena en 2026 l’adaptació cinematogràfica de la seua novel·la ‘Després de Kim’ rodada a Benidorm i València

La directora Ángeles González-Sinde roda 'Després de Kim', adaptació thriller de la seua novel·la, a Benidorm i València, amb estrena prevista en 2026.

El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi aposta per col·laboració amb Ciutat de la Llum per a impulsar la formació audiovisual

El Festival de Cinema de l'Alfàs del Pi busca enfortir la formació professional i la indústria audiovisual després de la seua 37a edició, explorant col·laboració amb Ciutat de la Llum a Alacant.

Benetússer inaugura plataforma en línia per a seguir la reconstrucció després de la DANA

L'Ajuntament de Benetússer llança Recuperembenetusser.es, una web amb informació i transparència sobre la reconstrucció del municipi després de la DANA d'octubre, gestionant prop de 40 projectes.

Veler encallat des del dissabte a la platja del Saler, València, sense tripulació ni danys ambientals

Un veler roman encallat des del dissabte a la platja del Saler, València, sense tripulació ni abocaments. Salvament Marítim i Guàrdia Civil van intentar rescatar-ho sense èxit. Ara espera pla de reflotació.