Un mort, un desaparegut i 19 ferits en una forta explosió química en Barcelona

Han volat cables, pedres i blocs de formigó, han tremolat parets i s'han trencat vidres de vehicles i negocis
Protecció Civil situa el pla PLASEQCAT en fase d'emergència | Twitter | @ggonmar

 

Els servicis d'emergència busquen a una persona desapareguda arran de l'explosió química d'este dimarts en el districte de Sant Martí de Barcelona, concretament en les instal·lacions de Proquibasa. El sinistre ha provocat la mort d'una persona i 19 ferits, tots de caràcter lleu. Els Bombers, després de preguntar a la plantilla, han arribat a la conclusió que falta un company per identificar. Segons pareix, un dipòsit vertical ha explotat en unes proves de pressió que l'equipament no ha suportat.

 

Un mort en una forta explosió química

Una persona ha mort esta vesprada de dimarts en una forta explosió en una indústria de productes químics en el polígon Montsolís de la Verneda de Barcelona. L'edifici està situat en el número 50 de la Via Trajana, en el districte de Sant Martí, a on han acudit 18 dotacions dels Bombers de Barcelona per a treballar en les faenes d'extinció.

 

S'ha desallotjat la zona i 18  unitats del SEM han atés a 19 persones ferides, totes de caràcter lleu. Tretze han sigut traslladades a centres sanitaris amb contusions en les extremitats inferiors i alguna dificultat respiratòria. Pel que fa a la víctima mortal, els Bombers han confirmat que és una persona que estava en una nau pròxima i que ha rebut l'impacte d'un tros de runa de l'explosió.

 

 

L'onada expansiva ha afectat a tot l'entorn, inclosa la nau i les del voltant. La deflagració ha causat que isquera volant molt de material. Un dels trossos, ha explicat el cap de Bombers, ha anat a parar a una nau pròxim, «ha entrat i ha tocat una persona». El SEM no ha pogut fer res per salvar-li la vida.

  

No està «controlat»

Dins de la nau afectada, encara no es pot treballar amb seguretat, a demés de què el sinistre està aturat «però no controlat». La faena dels Bombers, una volta rescatades totes les persones amb l'excepció de la que se seguix buscant, és segellar el vessament per a què no isquen gasos inflamables «que convertisquen l'incendi en descontrolat». A banda, s'estan intentant estabilitzar diferents zones per a poder treballar dins amb seguretat. Segons Bombers, el servici durarà «hores i dies» per a donar estabilitat i seguretat a tota la zona.

 

Pel que fa a les afectacions a l'atmosfera, el responsable dels Bombers de Barcelona ha afirmat que han sigut «lleus». De moment, es desconeix quin producte pot haver causat la deflagració, atés que, segons diuen, la firma treballa amb numerosos elements.

 

Activada l'alerta d'emergència PLASEQCAT

Protecció Civil ha situat en estat d'emergència el pla PLASEQCAT i està en contacte amb els Bombers i amb l'empresa per a confirmar la classe de productes afectats en l'explosió, que ha causat grans desperfectes en els voltants.

 

Fins al lloc s'han desplaçat 18 dotacions de Bombers de Barcelona, 25 patrulles de Guàrdia Urbana i 18 unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques. L'ajuntament ha activat el Servici d'Urgències i Emergències Socials municipals per a donar atenció psicològica a les persones afectades i als familiars de la víctima.

 

A causa de l'explosió s'ha activat en fase d'emergència el Pla d'Actuació Municipal per a Accidents Greus en Empreses amb Risc Químic, tot i que finalment no ha calgut confinar al veïnat de la zona.

 

 

 

 

 

Parets tremolant i vidres trencats

Alguns testimonis asseguren que han tremolat les parets dels edificis del polígon, a prou distància, i s'han trencat vidres de vehicles que circulaven o estaven aparcats per la zona. L'explosió ha provocat un «enorme núvol de pols» perceptible a quilòmetres de distància i han volat parts del sostre de l'edifici en qüestió, cables, pedres i blocs de formigó, afectant fins i tot l'interior d'algun restaurant pròxim.

 

 

 

 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!