31.5 C
València
Dimecres, 16 juliol, 2025

El valencià és de tots o no serà de ningú

El passat dia 17 de juny, Abelard Saragossà publicava un article titulat “Proposta per a Vicent Mompó i Natàlia Enguix”, en què, a banda de la proposta concreta al president i a la vicepresidenta de la Diputació, de lloar el seu pacte i de fer un resum de les diferents posicions o sensibilitats davant de la qüestió de la llengua, feia un al·legat a favor de la transversalitat de la política lingüística, a favor de fomentar l’ús del valencià sense distinció de classe o condició social ni d’ideologies. També, com preconitza des de fa molts anys, advocava en eixe article per la promoció d’un model lingüístic identificador, assimilable i no essencialista. Saragossà, com molts altres lingüistes, de Taula de Filologia Valenciana i altres espais i àmbits, defén i propugna per un patró lingüístic integrador que supere divergències i no genere rebuig.

En la situació de minorització en què ens trobem en el valencià, promocionar-ne la recuperació en l’ús social en tots els àmbits no és viable si la política lingüística no és global, si no té en compte el conjunt de la població valenciana, de totes les ideologies, de dretes, de centre o d’esquerres, i de diferents pensaments, amb un model que genere adhesió, desproveït d’elements que conciten oposició.

- Advertisement -Telegram València Diari

No es pot recuperar el valencià amb un model lingüístic que qualifique i, fins i tot, estigmatitze centenars de paraules, formes o expressions de la parla usual valenciana com a secundàries, dialectals, col·loquials o directament incorrectes  com ara afonar, assentar-se, despedir, lladrit, llonja, mitat, rellonge, tapó, traïcionar, tuberia, vore, xafar, que diem, i prioritze enfonsar, seure, acomiadar, lladruc, llotja, meitat, rellotge, tap, trair, canonada, veure, trepitjar, que no diem, com es disposava en la documentació emanada de l’anterior Direcció General de Política Lingüística Criteris lingüístics, Salt, llenguatge vehicular, etc., i encara es disposa en departaments i àmbits universitaris i de l’ensenyament. Paraules, les de la segona llista, normatives i usables en la literatura, en les rimes poètiques i en la sinonímia, però contraproduents, crec, en l’ensenyança i en espais informatius en general, tenint en compte la situació sociolingüística que tenim.

Sense la transversalitat referida, el valencià seguirà anant arrere. L’absència de la qual és letal per al manteniment i recuperació d’esta llengua. I sense l’estabilitat d’un patró lingüístic identificador per als parlants o futurs parlants d’esta llengua també. Però per a que puga haver-hi transversalitat, cal un nou pacte pel valencià que situe la política lingüística fora del debat i de la utilització política partidista d’esta parla.

Hem tingut en els últims quaranta anys dos pactes lingüístics que han contribuït al reconeixement i al prestigi del nostre idioma. I a tornar-li un valor perdut des de l’abolició dels Furs, en 1707. Un va ser la discussió, diàleg i aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, en 1983, sense vots en contra, que va disposar la presència i obligatorietat del valencià en el sistema educatiu i parcialment en l’Administració. I l’altre va ser el que va propiciar la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb els vots favorables dels grups Popular, Socialiste i Mixt (73 a favor, 12 en contra), la qual, amb els seus acords, treballs i aportacions normatives, seguint l’estela de lingüistes com ara Josep Giner, Sanchis Guarner, Ferrer Pastor, els autors del  Diccionari català-valencià-balear i altres actuals i ben solvents i coneguts, ha contribuït al prestigi i a posar en valor la parla genuïna valenciana, amb l’aperturisme necessari per a la comunicació i modernitat com a llengua viva i de cultura que és.

A banda de disposicions legals de rang constitucional, que fan falta per a superar l’evident desigualtat de tractament legal del castellà i les altres llengües espanyoles, com podria ser l’anunciada Llei de Plurilingüisme, ací és necessari un pacte transversal constituït per tots els grups parlamentaris de les Corts, o almenys una majoria qualificada que integre, com a mínim, els dos grups majoritaris del Parlament valencià, el Partit Popular i el PSPV-PSOE. Eixa és la transversalitat necessària i indispensable.

La política lingüística del Govern del Botànic no ha estat encertada, especialment pel que fa al model lingüístic, per la seua supeditació al patró estàndard de l’elitisme noucentiste del català oriental i del mateix model seguit pels departaments lingüístics universitaris, patró massa apartat de la parla valenciana, i equivocada també pel trencament del consens que significava l’establiment de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, “ningunejada” per l’anterior Direcció General de Política Lingüística. El sector dirigent d’este departament pegà, en 2015, una bandada cap a un costat. I ara, la Conselleria d’Educació pot pegar-ne una altra cap a la disminució del valencià en l’ensenyament, encara que en la qüestió dels criteris lingüístics pense que la Subdirecció de Política Lingüística va encertada.

Cal el pacte transversal i global per la llengua valenciana, com apunta Abelard Saragossà, i assenyalem molts i moltes. Un altre escenari és accelerar la marxa arrere del nostre idioma. I un aforisme, parafrasejant-ne un altre: El valencià és de tots o no serà de ningú

Últimes notícies

Comunitats del PP anuncien boicot a reunió sobre reubicació de menors migrants

Les comunitats governades pel PP, al costat de la valenciana, anuncien que no assistiran a la Conferència Sectorial per a reubicar a uns 3.000 menors migrants no acompanyats, en protesta per un repartiment que qualifiquen com a forçós i il·legal.

El Llevant fitxa a Jon Ander Olasagasti de la Reial Societat fins a 2028

El Llevant ha tancat l'acord amb la Reial Societat per a fitxar el migcampista Jon Ander Olasagasti, firmant contracte fins a juny de 2028, en una operació valorada en 1,5 milions si es complixen variables.

Dona ferida per inhalació de fum i cremades després d’incendi en vivenda de Peníscola

Una dona de 31 anys va patir ferides per inhalació de fum i cremades després d'un incendi en una vivenda de Peníscola, Castelló. Els bombers van aconseguir extingir el foc i evacuar l'edifici.

L’Elx incorpora a Alejandro Iturbe com el seu nou porter per a les pròximes quatre temporades

L'Elx CF reforça la seua plantilla després de fitxar el jove porter Alejandro Iturbe, procedent de l'Atlètic de Madrid, amb un contracte per quatre anys.

La província de València registra les temperatures màximes més altes del dimecres amb 36° a Xàtiva

Este dimecres, la província de València ha marcat les temperatures màximes més elevades en la Comunitat Valenciana, amb 36,1° a Xàtiva i 35,7° a Llíria, en el context de la festivitat de la Verge del Carmen.

Naixen set serps cascavell cornudas del desert en Terra Natura Benidorm, una fita en conservació

Terra Natura Benidorm anuncia el naixement de set cries de serp cascavell cornuda del desert, reafirmant el seu compromís amb la conservació d'espècies singulars.

Nicolas Pepe estén el seu contracte amb el Vila-real fins a 2028 i prepara el seu debut en la Champions

Nicolas Pepe anuncia l'ampliació del seu contracte amb el Vila-real fins a 2028 i destaca el repte personal de jugar la Lliga de Campions per primera vegada amb el club groc.

La directora general de la Guàrdia Civil reforça la seguretat a Alacant després de reunió amb comandaments del Cos

La directora general de la Guàrdia Civil, Mercedes González, va mantindre una trobada amb els comandaments a Alacant per a analitzar evolució, reptes i enfortir servicis a la regió.