En funcionament el dipòsit de tempestes del Saler que evitarà abocament d’aigües contaminades a l’Albufera

VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

El dipòsit de tempestes del Saler que evitarà l’abocament d’aigües contaminades a l’Albufera ha entrat en funcionament. L’alcaldessa de València, María José Catalá, que ha visitat la instal·lació per la seua engegada, ha destacat “la necessitat” de comptar amb esta infraestructura “fonamental per a cuidar i protegir l’Albufera”.

“Evita abocaments contaminants”, ha subratllat la primera edil, que ha afirmat que el dipòsit de tempestes ha suposat una inversió de 2,4 milions d’euros i ha permès que “en els últims episodis de pluges s’haja aconseguit abocament zero d’aigües contaminades a l’Albufera”. “S’han evitat 1.064 metres cúbics d’abocaments contaminants al llac”, ha precisat.

María José Catalá ha anunciat també l’inici dels tràmits per a la construcció d’un dipòsit per a Malva-rosa. Així, ha avançat que en breu “es van a iniciar tràmits per a escometre el dipòsit de tempestes de Malva-rosa”, una dotació que, “juntament amb el dipòsit d’Eugenia Viñes, permetrà cobrir i millorar la qualitat de les aigües de les platges de la zona nord de la ciutat”.

En la visita al dipòsit del Saler han participat també el regidor de Cicle Integral de l’Aigua, Carlos Mundina, i l’alcaldessa pedània del Saler, Blanca Vilches.

Catalá ha exposat que l’actuació s’emmarca “en l’estratègia de sostenibilitat del govern municipal a València”, en línia amb la Capitalitat Verda Europea que la ciutat ostenta el 2024. Ha subratllat que “ser Capital Verda Europea no només és un reconeixement per a posar en una vitrina sinó un exercici de responsabilitat que ha d’anar acompanyat d’obres, millores i inversions”.

La primera edil ha demanat al Ministeri de Transició Ecològica que “connecte els seus sis tancs de tempestes” i ha assegurat que “porta des de l’any 2010 sense fer-ho” encara que “es necessiten també perquè no arriben aigües contaminades a l’Albufera”.

L’alcaldessa ha recordat que l’Ajuntament ha hagut de recórrer a l’acció judicial per a reclamar al Govern “els 20 hectòmetres cúbics de cabals del sistema Xúquer-Turia d’aportació hídrica” al llac. “Necessitem més implicació per part del ministeri per a cuidar i salvaguardar el llac” i “es concreta en els dipòsits de tempestes i en els cabals compromesos”, ha plantejat.

CARACTERÍSTIQUES DEL DIPÒSIT DEL SALER

El dipòsit de tempestes del Saler té una capacitat d’emmagatzematge de 980 metres cúbics i 1.250 d’emergència. La infraestructura subterrània disposa de bombes anti-embós “innovadores que permeten el seu desbloqueig de forma automàtica com, per exemple, amb la presència de toallitas”, ha detallat el consistori.

L’administració local ha assenyalat que el seu objectiu és reduir els abocaments al llac i millorar la qualitat de la seua aigua i ha apuntat que “amb les pluges esdevingudes els dies 27 de maig i 1 de juliol, el dipòsit de tempestes va entrar en funcionament i va evitar l’abocament de 644 i de 420 metres cúbics, respectivament”. Així, ha agregat, es va aconseguir “l’abocament zero” d’aigües contaminades en l’Albufera en tots dos episodis de pluges.

En època de pluges la instal·lació emmagatzema les aigües més contaminades que es decanten, una vegada finalitzat el període de precipitacions, a poc a poc i de forma regulada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del Saler.

OBRES DE REURBANITZACIÓ

L’execució del dipòsit de tempestes del Saler inclou la urbanització de la part superior del mateix. En l’esplanada sobre el dipòsit s’ha dut a terme la reposició de la pèrgola, l’execució de massissos enjardinats i bancs, així com la reposició del jardí afectat amb l’execució de les obres.

ÚLTIMES NOTÍCIES