Felip VI diu que després de 50 anys de democràcia els espanyols saben que “la tolerància i el respecte” són els pilars per a construir el futur
MADRID, 9 (EUROPA PRESS TELEVISIÓ)
El Rei Felip VI ha reconegut la dificultat d’aconseguir consensos en un context internacional “complex i inestable” i ha reivindicat la necessitat d'”establir diàlegs àgils” i d’afermar la UE “com a actor global” perquè puga contribuir a la defensa del Dret Internacional i la pau.
Així ho ha fet davant dels més d’un centenar d’ambaixadors acreditats a Espanya durant la tradicional recepció al cos diplomàtic al Palau Real, a la qual han assistit tant el president del Govern, Pedro Sánchez, com el ministre d’Assumptes exteriors, Unió Europea, José Manuel Albares.
“El complex i inestable escenari internacional” i els desafiaments globals, ha incidit Felip VI, “ens interpel·len a tots” i “exigixen respostes conjuntes i responsables” i “una major i millor cooperació”.
En este sentit, ha sostingut que “la dificultat cada vegada més palpable per a aconseguir o sostenir consensos en l’àmbit multilateral fa encara més crítica la urgència d’establir diàlegs àgils, eficaços i d’altura, que miren a llarg termini amb generositat, responsabilitat, rigor científic i també realisme econòmic”.
Felip VI ha destacat que “la societat espanyola, assentada en quasi cinc dècades de democràcia, sap que la tolerància i el respecte són els únics pilars sobre els quals es pot construir el futur”.
Per això, ha traslladat als ambaixadors entre els quals estaven els del Marroc i Algèria però no així Estats Units que no té ambaixador des d’estiu, quan Espanya parla amb els seus respectius països ho fa “amb el propòsit de cooperar i advocar per la pau, el valor essencial que ens seguirà guiant en este 2025”.
Així mateix, ha defensat que la UE “ha de seguir obrint els seus horitzons” i “reforçant també la seua posició estratègica en el món”. Tot això, ha considerat el monarca, “ha d’afermar el paper de la UE com a actor global, superant condicionants interns, per a actuar de forma unida, contribuint amb convicció a la defensa del Dret Internacional, a la pau i a l’estabilitat”.
Les paraules de Don Felip es produïxen en un moment d’inquietud a Europa davant de la pròxima arribada a la Casa Blanca de Donald Trump, a qui no ha esmentat en el seu discurs. El Rei sí que ha volgut ressaltar la “interlocució fluïda i freqüent” que hi ha hagut el 2024 amb l’Administració de Joe Biden i també manifestar el “compromís ferm” d’Espanya amb l’Aliança Atlàntica.