El president del Govern valencià, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dijous un ambiciós projecte amb la finalitat de transformar el sector de la construcció a Espanya. La Ciutat de la industrialització de la construcció s’instal·larà a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València, un espai que esdevindrà clau per al desenvolupament d’uns 15.000 habitatges industrialitzats cada any, amb l’esperança d’arribar als 20.000 anuals en la pròxima dècada.
En el marc de l’acte ‘Cap a una construcció industrialitzada’, durant la vuitena edició de la Fira Rebuild, Sánchez ha anunciat que el PERTE d’Habitatge comptarà amb una inversió pública d’1.300 milions d’euros en un termini de 10 anys. Aquesta inversió busca mobilitzar també recursos del sector privat, consolidant així la seva efectivitat.
Sánchez ha subratllat que es necessita un canvi de paradigma en la construcció, centrant-se en la industrialització, digitalització i sostenibilitat del sector. El president s’ha mostrat ferm: “És hora d’avançar amb tota determinació en un model industrialitzat”. La idea és facilitar la construcció de més i millors habitatges, amb la promesa de reduir els preus i els temps d’espera, aportant solucions eficients per afrontar la crisi d’accés a l’habitatge.
Un dels aspectes més destacats és la intenció de reduir els impactes ambientals, amb mesures que minimitzaran les emissions de diòxid de carboni i milloraran les condicions laborals dels treballadors del sector. En paraules de Sánchez, “accedir avui a un habitatge digne és un somni impossible per a milions de persones”. Així, València es convertirà en la principal protagonista d’aquest esforç d’industrialització.
El president ha destacat la necessitat de tancar la diferència existent entre Espanya i altres països europeus en l’ús de mètodes moderns de construcció, que actualment es troba per sota del 5%. Sánchez s’ha mostrat optimista i ha assegurat que els pròxims mesos seran clau per cobrir aquesta diferència.
A més, va instar a desbloquejar la reforma de la Llei del Sòl, actualment aturada, per tal de facilitar l’accés a l’habitatge. Els beneficis previstos són amplis: velocitat en la creació de nous habitatges, optimització de costos i millora de les condicions laborals dels 1.400.000 treballadors del sector.
La ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, va afegir que aquest programa no només servirà per millorar la qualitat de vida dels treballadors, sinó que també és un pas positiu per a joves i dones que volen entrar al sector, un àmbit que tradicionalment ha estat masculinitzat.