Antonio Machado, nascut en 1875 i mort en 1939, és una figura essencial de la literatura espanyola la fama de la qual transcendix la poesia per a abastar també la filosofia, la història i l’academicisme. La seua formació en la Institució Lliure d’Ensenyança i la seua educació familiar van ser claus per a modelar un pensament profund i una obra rica que continua vigent en l’actualitat.
A Sòria, els dies 23 i 24 de juliol se celebrarà un congrés internacional dedicat a commemorar els 150 anys del seu naixement, centrat en analitzar les múltiples facetes de Machado, des de la seua producció literària fins al seu ideari filosòfic i el seu compromís social.
José Ángel González Sainz i el valor etern del poeta
José Ángel González Sainz, director del Centre Internacional Antonio Machado i coordinador de l’esdeveniment, destaca el valor etern de les idees del poeta per a comprendre tant la identitat espanyola com el seu futur.
Representant de la Generació del 98
Machado va ser el representant més jove de la Generació del 98 i va destacar en la poesia enfront dels seus contemporanis novel·listes i assagistes. Juan Ramón Jiménez li va definir amb la frase “parlava en vers i vivia en poesia”. No obstant això, la seua obra també reflectix les inquietuds socials i morals d’un país colpejat per les derrotes colonials a principis del segle XX.
Organització del congrés
El congrés s’organitza en tres blocs principals: pensament, història i poesia. En la primera jornada, s’examinaran la seua relació amb la filòsofa María Zambrano, les seues divergències i coincidències amb José Ortega y Gasset i la influència de la filosofia en la seua obra, examinada a través dels seus personatges literaris com Juan de Mairena i Abel Martín.
L’excepcionalitat del pensament de Machado
González Sainz subratlla l’excepcionalitat del pensament de Machado, que va ser format per mestres com Manuel Bartolomé Cossío i Francisco Giner de los Ríos, intel·lectuals pioners de la Institució Lliure d’Ensenyança.
Les últimes etapes de la vida de Machado
La segona jornada abordarà els últims anys de Machado, incloent-hi el seu retorn a Madrid en 1932 per a ocupar una càtedra de francés, la seua vida durant la Guerra Civil espanyola, l’exili i la seua mort en Collioure, França, en 1939. Esta etapa inclou el seu paper com a articulista compromés amb la defensa de la Segona República i els seus esforços dins de les Missions Pedagògiques.
La vinculació amb Sòria i el llegat universal
Machado també està vinculat a la ciutat de Sòria, on va viure, va ensenyar, va escriure, va contraure matrimoni i va enviduar entre 1907 i 1912. Però el seu llegat transcendix esta ciutat, sent una figura universal l’impacte cultural de la qual, social i literari continua influint no sols a Espanya sinó a tot el món.
Un homenatge significatiu a 150 anys
Este homenatge cobrix no sols l’obra poètica que va definir a Machado sinó també la seua multifacètica contribució a la cultura espanyola, recordant a un autor l’obra i el pensament del qual romanen rellevants a 150 anys del seu naixement, celebrat en un congrés acadèmic i cultural de profunda transcendència.