
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha proposat este dimarts la creació de «reserves estratègiques» de material sanitari de primera necessitat per a adaptar-nos a la «nova realitat» després de la COVID-19. Això permetria disposar d’existències de material sanitari de manera permanent i que s’utilitzaria en cas de crisi, com ja s’ha fet en altres països.
En la seua opinió, «paga la pena mantindre els costos» que pot suposar guardar esta classe de productes per si torna a produir-se un ‘xoc’ com el que ha suposat el coronavirus i, com a espais de magatzematge, es plantegen llocs com a Fira València, un recinte que no descarta que puga convertir-se en una «bona plataforma logística».
[predef]valncia-grup-de-facebook-595[/predef]
D’esta manera ho ha manifestat el conseller en el seminari webinar ‘Transport i logística en temps de COVID-19’, organitzat per la Càtedra Transport i Societat.
En la seua intervenció, Arcadi España ha assenyalat que la reducció del moviment de béns i persones durant la pandèmia ha posat a prova les cadenes tradicionals de subministrament que proveïen els mercats i ha evidenciat la «rigidesa del nostre sistema de transport i de logística», els dos essencials en esta crisi.
Davant d’esta situació, el conseller ha assenyalat la necessitat d’un sistema de transport «eficient, pròxim, respectuós amb el medi ambient i sobretot versàtil per a fer front a qualsevol imprevist, crisi sobrevinguda o hipotètic rebrot de la crisi sanitària». I per a que siga d’esta manera, advoca per establir una cadena de subministraments més pròxima i adaptar infraestructures a un àmbit geogràfic «macroregional».
Acabar el Corredor Mediterrani
A demés, el conseller ha citat la necessitat de potenciar una xarxa d’infraestructures d’àmbit regional com els corredors de transport territorialitzats que «unisquen els diferents punts d’eixa xarxa regionalitzada de proveïdors i clients». En este sentit, ha posat l’accent a «acabar el Corredor Mediterrani, modernitzar el Corredor Cantàbric-Mediterrani i les seues connexions amb l’Atlàntic i estar enllaçats en una xarxa transeuropea eficaç».
Diversificar la cadena de producció
Arcadi España ha al·legat que la crisi ha demostrat la fragilitat d’este sistema i «ens ha evidenciat la necessitat de buscar una alternativa per a evitar el ‘xoc’ de les nostres indústries». La solució pot passar per augmentar la capacitat d”estoc’ estratègic i d’emmagatzematge en alguns sectors en ser concebut com un «element de supervivència empresarial» el «tindre diferents alternatives per a proveir-se, i sobretot, tindre-les prop», ha remarcat.
La Generalitat treballa per al proveïment sanitari vía marítima
Per part seua, la directora comercial de transitaris, agents de duanes i operador logístic en Espanya, TIBA, Belén Carratalá, amb qui la Generalitat està treballant per a importar productes sanitaris en temps de COVID-19, ha relatat la «guerra» que s’ha deslligat entre països per a conseguir avions xàrter amb material, els canvis normatius desencadenats i les «fortes pujades de preu».
Carratalá, que ha assenyalat la «dependència» de la Xina en este àmbit, ha explicat que el trànsit amb vaixell tarda entre 40 i 42 dies, amb avió regular entre 13 i 14, i en vol xàrter de 6 a 7 dies, que és l’opció que més està treballant el Govern valencià. En tot cas, ha avançat que el Consell ha començat ja a treballar per a comptar també amb subministrament via marítima en «previsió del proveïment dels pròxims mesos».