25.3 C
València
Dimecres, 16 juliol, 2025

La Mare de Déu dels Desemparats ‘drag queen’, provocació en les Falles

Una Mare de Déu dels Desemparats drag queen per a celebrar les Falles de València 2022, la primera gran festa multitudinària que Espanya recupera després de la irrupció de la pandèmia.
Sota el lema, ‘Som cultura, som tradició, som diversitat‘, la discoteca Piccadilly de la capital ha presentat el seu cartell oficial per a aquestes festes.

Es tracta d’una fotografia realitzada pel creatiu i artista valencià Eduardo Jairycovich. “Se celebraran unes Falles úniques perquè ganes hi ha, però per a ‘todxs‘. Això és una realitat i parlarem sobre ella”, afirma la discoteca a través de les seues xarxes socials.

- Advertisement -Telegram València Diari


La fotografia està protagonitzada per una imponent Mare de Déu dels Desemparats, coneguda popularment a València com la Geperudeta. La representa la coneguda ‘drag queen’ Liz Dust i “evoca a un dels esdeveniments més importants de les festes, l’Ofrena de Flores”.

Una ofrena a la diversitat i la inclusió, al mateix temps que un tribut a tots els components del col·lectiu LGBTIQ+ “que viuen les falles amb il·lusió, fora d’embuts i pors“. 

Eduardo Jairycovich és l’artista que ha realitzat aquest “exercici d’alliberament i autoconeixement en les seues creacions“.


Per a aquesta ocasió, es va triar com a protagonista central de la fotografia a Liz Dust. Definint-se com una “travestí 360é” que treballa donant espectacle i fent activisme a través de l’art i l’actuació. La seua figura imponent simula a la “Geperudeta”, la Mare de Déu dels Desemparats de València, en un dels esdeveniments més importants de les festes, L’Ofrena de Flors.

Des del respecte i la tradició que comporta la figura de la Mare de Déu, s’ha volgut representar com el travestisme ha sigut testimoni, al llarg de la història, de santes, monges i fins a algun papa transformista”, expliquen els promotors.


Als seus braços trobem la figura del xiquet Jesús, representada pel mateix autor de l’obra: “Inspirant-se en l’art gòtic, dona imatge al xiquet Jesús amb morfologia d’adult, una cosa molt usual en les pintures i escultures d’aquesta època”.


Al voltant de la representació de la Mare de Déu, trobem la figura de diversos actors que donen suport a la reivindicació i la llibertat d’unes festes per a tots. La devoció i el respecte queda representat en els gestos de cadascun d’ells.


En el comunicat expliquen també que la figura de la fallera amb el pit al descobert ve secundada pel corrent actual, de restringir la llibertat de moviment de les dones i els seus mugrons, que acaba on comença el cos femení com a espectacle: “Ja ens ho deia Rigoberta Bandini en la seua cançó “Ay mamá” amb “Parem la ciutat, traient un pit fora al pur estil Delacroix””.


Una altra de les figures que criden l’atenció, és la del xic queer vestit de fallera i expliquen que és una crítica perquè el reglament faller no permet que els homes visten peces femenines en actes oficials i viceversa.


En definitiva, “hi ha una clara evolució en tot el que comporta la societat actual i les festes patronals són testimoni en les seues celebracions”.

Últimes notícies

Troben mort al conductor d’un cotxe a Pedreguer després d’accident fa dos dies

Un home de 47 anys va ser trobat mort a l'interior del seu vehicle en la N-332 a Pedreguer, Alacant, després d'un accident ocorregut fa aproximadament dos dies.

EMT València avança amb 218 nous autobusos, 10 línies i major connectivitat fins a 2030

L'EMT de València presenta un pla per a renovar la seua flota amb 218 autobusos elèctrics, crear 10 noves línies i augmentar un 39% les connexions entre barris abans de 2030.

La Generalitat garantix el pagament a farmàcies i estes suspenen les seues protestes després d’acord

La Generalitat assegura la liquidació de pagaments pendents a farmàcies valencianes abans de fi de juliol, la qual cosa ha portat a la suspensió de les seues protestes.

El port de València planeja concentrar el 45% del trànsit espanyol de contenidors per a 2035

El Pla Estratègic 2035 del port de València busca consolidar el seu lideratge a Espanya amb 45% del trànsit de contenidors i un impuls clau al ferrocarril i descarbonització.

González-Sinde estrena en 2026 l’adaptació cinematogràfica de la seua novel·la ‘Després de Kim’ rodada a Benidorm i València

La directora Ángeles González-Sinde roda 'Després de Kim', adaptació thriller de la seua novel·la, a Benidorm i València, amb estrena prevista en 2026.

El Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi aposta per col·laboració amb Ciutat de la Llum per a impulsar la formació audiovisual

El Festival de Cinema de l'Alfàs del Pi busca enfortir la formació professional i la indústria audiovisual després de la seua 37a edició, explorant col·laboració amb Ciutat de la Llum a Alacant.

Benetússer inaugura plataforma en línia per a seguir la reconstrucció després de la DANA

L'Ajuntament de Benetússer llança Recuperembenetusser.es, una web amb informació i transparència sobre la reconstrucció del municipi després de la DANA d'octubre, gestionant prop de 40 projectes.

Veler encallat des del dissabte a la platja del Saler, València, sense tripulació ni danys ambientals

Un veler roman encallat des del dissabte a la platja del Saler, València, sense tripulació ni abocaments. Salvament Marítim i Guàrdia Civil van intentar rescatar-ho sense èxit. Ara espera pla de reflotació.