Les ajudes que el govern espanyol prorrogarà fins al mes de maig

Les dos parts van mantindre una reunió dilluns
La pròrroga està pendent d'alguns ajustos | cedida

El govern espanyol i les principals associacions d'autònoms negocien allargar les ajudes a este col·lectiu fins al 31 de maig, la mateixa data de la pròrroga que s'estudia per als Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO). Este dilluns les dos parts s'han reunit i diferents fonts destaquen el clima positiu de la negociació, que facilita l'acord per a implementar la mesura.

La patronal UATAE celebra que l'executiu reculla algunes de les seues propostes, com ara eliminar els requisits per accedir a la prestació extraordinària i per a la prestació ordinària compatible amb activitat. UPTA i ATA alerten, però, que queden per resoldre temes «fonamentals» com les rebaixes de cotitzacions en els casos de pèrdues de facturació acusades. 

Algunes de les propostes que negocien les patronals són, per exemple, que, en el cas de la prestació per a autònoms de temporada, la faena estacional no es circumscriga necessàriament al període estival, o que es rebaixe al 50% el requisit de pèrdues per a obtindre la prestació, establert ara com ara en el 75%.

Altres exigències de les patronals són la necessitat de calcular les prestacions dels autònoms (que servixen de base per a rebre les compensacions) sobre el 70% del que cotitzen, 20 punts per damunt del 50% que s'usa en el mecanisme actual.

Hi ha qüestions «fonamentals» pendents de resoldre

El president d'UPTA, Eduardo Abad, veu pròxim l'acord i celebra que la «desaparició» dels articles 13 i 14 del reial decret anterior «faciliten molt a milers d'autònoms l'accés al cessament d'activitat». Però també ha alertat que queden pendents temes «fonamentals», com ara que els autònoms als que l'Administració els tanqui l'activitat puguen acollir-se a l'ajut més enllà de l'1 de febrer.

Per la seua banda, el president d'ATA, Lorenzo Amor, ha celebrat que l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez estiga «disposat» a eliminar «algunes traves» que tenia la prestació, com ara no haver cobrat la del març per a poder-hi accedir. També ha destacat la predisposició del govern a «millorar» les condicions per als autònoms de temporada. A demés assegura que l'executiu està disposat a «estudiar l'ajornament de quota».

Amb tot, ha considerat que hi ha qüestions «fonamentals» a resoldre abans d'arribar a un acord i ha considerat que «no és lògic» que el col·lectiu haja de cotitzar el 100% de les prestacions «quan les facturacions en molts casos no arriben al 50%».

Amor també ha criticat que el govern «està discriminant» als autònoms i deixant-los com a «ciutadans de segona» perquè «prima» treballadors i empreses amb exoneracions de cotitzacions de fins al 80%. Per això ha indicat que o bé el govern «soluciona» esta qüestió o l'acord no comptarà amb el suport d'ATA.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un regidor d'Orihuela explica que es va vacunar perquè està tot el dia exposat" "Tallada la línia 1 de Metrovalencia entre Alginet i Castelló"