'El Botànic' podria reeditar el govern en la Comunitat Valenciana, segons el CIS

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat aquest dijous l'enquesta preelectoral per als comicis autonòmics del 28 d'abril.
Corts Valencianes | Europa Press

 

El PSPV guanyaria les eleccions en la Comunitat Valenciana si se celebraren hui, encara que per a poder governar necessitaria reeditar el pacte del Botànic amb Compromís i Unides Podem-EUPV, mentre que la possible coalició de la dreta entre el PP, Ciutadans i Vox no arribaria a la majoria absoluta.

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat aquest dijous l'enquesta preelectoral per als comicis autonòmics del 28 d'abril -que coincidiran per primera vegada amb les eleccions generals-, segons la qual el 38,7% de l'electorat encara no té decidit el seu vot i el 74,9% està segur que anirà a votar.

Segons el CIS, el PSPV guanyaria les eleccions amb el 30,9% dels vots, i el PP passaria a ser la quarta força, amb el 15,4%, superada per Compromís (16,9%) i Ciutadans (16%), mentre Vox entraria en Les Corts amb el 6,5% dels vots.

Per escons, l'enquesta feta amb 1.373 entrevistes del 15 al 24 de març assenyala que el PSPV estaria entre 33 i 36 escons (ara té 23), el PP entre 18 i 19 (enfront dels 31 actuals), Compromís entre 17 i 18 (19 en aquesta legislatura), Ciutadans entre 16 i 19 (en 2015 va irrompre amb 13), Unides Podem-EUPV obtindria entre 7 i 8 (també amb 13 encara que sense Esquerra Unida), i Vox de 5 a 6 escons.

Les Corts Valencianes estan formades per 99 diputats i la majoria absoluta se situa en els 51, xifra que se sobrepassaria amb la suma del PSPV -si aconseguira els 36 escons de la forqueta que li atribueix el CIS-, Compromís (fins a 18) i Unides Podem-EUPV (fins a 8).

El pacte del Botànic que va permetre governar al PSPV i a Compromís amb el suport parlamentari de Podem podria així reeditar-se -en precampanya s'ha parlat ja d'un "Botànic II" per part dels tres partits- i amb major gràndaria que en aquesta legislatura.

No obstant això, i segons també el baròmetre conegut aquest dijous, la possible coalició postelectoral de les tres forces de la dreta (Ciutadans, PPCV i Vox) quedaria lluny de poder formar govern.

Esquerra Unida tornaria a estar en Les Corts gràcies a la seua confluència amb Unides Podem -es va quedar fora en 2015 al no arribar al 5% dels vots- i l'espectre polític de l'hemicicle s'ampliaria encara més -fa quatre anys van irrompre Ciutadans i Podem- amb l'arribada de Vox que augura el CIS, segons el qual el PACMA només recull una estimació de vot del 2,8%.

L'enquesta revela també que només una candidata a la presidència de la Generalitat supera els 5 punts de valoració: Mónica Oltra, actual vicepresidenta del Consell i cap de llista de Compromís a les Corts, seguida per Ximo Puig (PSPV), amb un 4,8; Isabel Bonig (PP), amb un 3,8; Toni Cantó (Ciutadans), amb un 3,6, i Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem-EUPV), amb un 3,3.

I a qui prefereixen els enquestats al capdavant de la Generalitat després del 28A? Un 22,8% a Puig, un 15,6% a Oltra, un 8,2% a Bonig i un 6,7% a Cantó.

Per províncies, el PSPV-PSOE aconseguiria la primera posició tant a Castelló com a València i a Alacant.

A Castelló el PSPV obtindria entre 7 i 8 escons, el PP entre 6 i 7, Ciutadans entre 4 i 5, Compromís repetiria amb 4, Unides Podem-EUPV aconseguiria entre 1 i 2 i Vox trauria un escó.

En la de València, el PSPV obtindria entre 13 i 14 escons, el PP trauria 6, Compromís entre 9 i 10, Ciutadans entre 6 i 7, Unides Podem-EUPV sobre 3 i Vox aconseguiria 2 escons.

Respecte a la d'Alacant, els socialistes valencians obtindrien entre 13 i 14 escons, el PP 6, Compromís es quedaria amb 4, Ciutadans podria aconseguir entre 6 i 7 escons, Unides Podem-EUPV sobre 3 i Vox estaria entre 2 i 3 escons.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"TRAGÈDIA A ANDALUSIA: Mor una xiqueta de 22 mesos ofegada en una piscina" "Nou èxit dels productes Deliplus de Mercadona"