Canvi d’hora d’hivern: quan és i quines conseqüències pot portar

 

Esta matinada arriba l’horari d’hivern. A les tres seran les dos, cosa que permetrà que dormim una hora més però, de rebot, tindrem menys hores de sol durant el dia. Tot i els debats sobre la conveniència i utilitat d’este canvi, se seguirà fent com a mínim fins al 2021. Eixe any el Govern determinarà, seguint les instruccions de l’Eurocambra, en quin horari ens quedem de manera definitiva.

 

Quan i a quina hora és el canvi d’hora?

La matinada del dissabte 26 al diumenge 27, a les tres seran una altra volta les dos. Cada vegada són més les persones que consideren que canviar el rellotge de matinada entre dos festius és inútil. De fet, hi ha una petició de Change per a que es canvie l’hora el diumenge de vesprada, per a aprofitar-la i no passar-la dormint.

 

Com ens afecta?           

Tot i tindre una hora més per a dormir, moltes persones es troben apàtiques, irritants i sensibles. Això es deu al fet que el canvi d’hora afecta l’estat d’ànim, com diuen diferents experts com María José Acebes, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

 

«Les persones tenim una espècie de rellotge biològic que ve regulat, entre altres coses, per la llum del dia, que afavorix la regularitat als cicles de vigília i de son en el nostre cervell. Quan es patix un canvi d’hora brusc, per exemple, en els viatges o el canvi d’hora, eixe rellotge biològic es desajusta, es troba desfasat i necessita un període d’adaptació», assegura Acebes.

 

Quant de temps necessitem per a adaptar-nos?

Com a regla general, molt poc. Per cada hora de desfasament horari es necessita un dia d’adaptació. Per tant, el dilluns 28 d’octubre ja s’hauria d’estar totalment adaptat a l’horari. Tot i això, eixa no és una regla exacta i hi ha gent que requerix més temps, com els xiquets, les persones amb certes patologies i la gent major.

 

El trastorn estacional

Quan els símptomes de decaïment no desapareixen al cap dels dies sinó que persistixen al llarg dels mesos, es parla del «letargia de l’hivern», un trastorn afectiu estacional (SAD en anglés, o winter blues) que afecta entre l’1% i el 10% de la població segons l’estudi ‘Transtornos afectivos estacionales, winter blues’, publicat en juny de 2015 en la Revista de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatría.

 

Entre els símptomes de trastorn afectiu estacional es troba la fatiga o la sensació de tindre poca energia, un estat d’ànim trist o deprimit tots o pràcticament cada dia, la pèrdua d’interès per activitats, la dificultat per a dormir o un son excessiu, els canvis d’apetit i moltes ganes de menjar aliments rics en hidrats de carboni, sentir-se inquiet o tindre dificultats per a concentrar-se o sensibilitat al rebuig d’amics i familiars i, com a resultat d’això, retraïment.

 

També pots llegir…

ÚLTIMES NOTÍCIES