Els cinc museus valencians que has de visitar abans d'acabar el 2020

Estes s贸n les millors propostes culturals per a este pont
Imatge del Museu de Belles Arts de Val猫ncia | Wikipedia

Despr茅s dels mesos de confinament, i amb les dificultats actuals per a viatjar, el turisme de quil貌metre de proximitat est脿 a l鈥檕rdre del dia. S贸n molts els que este estiu han optat per fer vacacions prop i descobrir llocs singulars que estan al costat de casa, amb totes les mesures sanit脿ries. Les fotos de platges desertes o d鈥檈scapades rurals s鈥檋an combinat amb sopars a la fresca o rutes per la muntanya.

Estos mesos Instagram tamb茅 s鈥檈st脿 omplint de fotos de pintures sorprenents i museus que s鈥檈stan reinventant, amb tota classe de looks i panor脿miques. Estos s贸n els 5 museus valencians que has de visitar abans d鈥檃cabar el 2020:

Museu de Vilafam茅s: un pintor que cremava els seus quadres

El xicotet poble de Vilafam茅s, en la comarca de la Plana Alta (Castell贸), t茅 un gran museu, amb m茅s de 700 obres d鈥檃rtistes com T脿pies, Chillida, Renau, Manolo Boix, Artur Heras i l鈥橢quip Cr貌nica.

Este 2020 han ampliat la seua col路lecci贸 amb un bodeg贸 del cubista Maties Palau Ferr茅, un pintor que despr茅s de signar un contracte amb un venedor ambulant que l鈥檕bligava a pintar a metres quadrats, va decidir cremar els seus quadres.

Coincidint amb el centenari del seu naixement, vos ho explic脿vem ac铆. Una escapada ideal per con茅ixer l鈥檌nterior de les comarques de Castell贸.

Este 2020 han ampliat la seua col路lecci贸 | Wikipedia

Museu de Belles Arts: una pinacoteca de refer猫ncia

En la ciutat de Val猫ncia hi ha una de les pinacoteques m茅s importants d鈥橢spanya, amb obres ins铆gnies com un autoretrat de Vel谩zquez i la Mare de D茅u de Pinturicchio.

Estem parlant del Museu de Belles Arts, situat en un edifici del segle XVI, l鈥檃ntic col路legi de Sant P矛us V, seu tamb茅 de la Reial Acad猫mia de Sant Carles.

Al Museu es poden vore m茅s de 2.000 obres, des de pintura g貌tica internacional o d鈥檈stil flamenc fins a quadres primerencs de Sorolla, passant per obres renaixentistes o d鈥檈stil rafaeles i pintura barroca valenciana. Un museu per estar tot un dia sencer.

Museu de Belles Arts de X脿tiva: un retrat de cap per avall

X脿tiva 茅s la ciutat dels Borja, dinastia papal que van marcar els anys de pres猫ncia valenciana en el Vatic脿. A dem茅s de passejar pels seus carrers amb banda sonora del cantautor Raimon, la poblaci贸 de la Costera (Val猫ncia), tamb茅 t茅 un museu, a les parets del que podreu trobar obres de Ribera, Rusi帽ol i Antoni Mir贸.

Per貌 si per una cosa 茅s conegut el Museu de Belles Arts de X脿tiva 茅s perqu猫 molt abans de les actuacions que han popularitzat l鈥檃rt actual, en X脿tiva ja exposaven una pintura de cap per avall. Es tracta d鈥檜n retrat del rei Felip V que est脿 al rev茅s com a correci贸 per haver ordenat l鈥檌ncendi de X脿tiva el 1707. Una excursi贸 per a con茅ixer una ciutat plena d鈥檋ist貌ria.

 

MUVIM: mirant la modernitat

En el cor de la ciutat de Val猫ncia trobem el Museu Valenci脿 de la Il路lustraci贸 i la Modernitat centrat en les idees i el pensament contemporani. Creat l鈥檃ny 2001, ja s鈥檋a convertit en un empla莽ament clau de Ciutat Vella, per la seua capacitat de sorprendre al visitant amb una museografia  innovadora. Ara mateix podeu visitar una exposici贸 temporal centrada en els mesos m茅s durs del confinament i les reaccions posteriors.

El MUVIM tamb茅 t茅 una 脿mplia biblioteca pr貌pia inaugurada en el 2004 a on es poden consultar moltes fonts bibliogr脿fiques i documentals al voltant de la hist貌ria valenciana, la fotografia i el disseny gr脿fic. Una bona ocasi贸 per a reflexionar cap a on va l鈥檃rt i la societat.

Ja s鈥檋a convertit en un empla莽ament clau de Ciutat Vella | Wikipedia

MARQ: arqueologia a la Costa Blanca

El Museu Arqueol貌gic Provincial d鈥橝lacant 茅s una visita obligada per a entendre el nostre passat. M茅s de 80.000 peces arqueol貌giques ens expliquen el llegat de les diferents civilitzacions que han passat pel Mediterrani.

El 2013, i en el marc del projecte Duple, el MARQ va fer una r猫plica tridimensional d鈥檃lta qualitat de l鈥檈scultura de la Dama d鈥橢lx. A dem茅s, en Espanya, nom茅s el MARQ i el Guggenheim de Bilbao han rebut el premi Museu Europeu de l鈥橝ny, que el Museu d鈥橝lacant va guanyar el 2004. Un jaciment i visites teatralitzades per a disfrutar de la hist貌ria d鈥檜na manera diferent.

📸 L'actualitat valenciana en im脿tgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que far脿? Seguix-nos en Instagram!

"Els alumnes de la UPV tornaran a les aules el pr貌xim 19 d'octubre" "Comprom铆s i PP demanen transpar猫ncia en la gesti贸 de l'empresa p煤blica d'Almussafes"