La Diputació d’Alacant i Beniarrés culminen el procés d’obertura al públic de la Cova de L’Or

La Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Beniarrés han culminat el procés d’adequació del conjunt arqueològic de la Cova de L’Or que, per primera vegada, s’obrirà al públic per a la seua visita. 

Este projecte, fruit del conveni de col·laboració entre totes dos administracions, permetrà exposar als visitants un dels enclavaments més importants del neolític a la província.

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, i l’alcalde de la localitat, Miguel Ángel Sanchís, han donat a conéixer este matí les actuacions dutes a terme per a materialitzar la proposta que ha inclòs la renovació del Centre d’Interpretació de la Cova de L’Or i del propi jaciment, convertit en museu de lloc.

L’acte, en el qual també han participat el diputat d’Arquitectura, Juan Francisco Pérez Llorca, el diputat per la comarca, Javier Sendra, el portaveu del Grup Socialista en la Diputació, Toni Francés, així com el director gerent de la Fundació MARQ CV, José Alberto Cortés, el director d’excavacions del MARQ, Jorge Soler, i el director de l’Àrea d’Arquitectura, Rafael Pérez, s’ha iniciat amb la signatura del president en el llibre d’honor del consistori.

Posteriorment, les autoritats han visitat el Centre d’Interpretació, on es poden observar rèpliques i objectes originals trobats durant les diferents excavacions realitzades en l’enclavament arqueològic.

La proposta persegueix la revaloració de la Cova, amb la posada a punt del museu de lloc i les labors d’investigació, protecció i obertura del santuari del VI mil·lenni a. C.

Tant Mazón com Parra han destacat la importància de comptar amb este nou espai museístic, al mateix temps que han agraït la labor dels equips tècnics, científics i administratius del MARQ i de l’Ajuntament que durant anys “han anat fent els passos necessaris per a fer de la Cova de l’Or un reclam cultural i turístic”.

En este sentit, el president ha comentat que està “molt orgullós de la nostra història, de com hem treballat conjuntament l’Ajuntament i la Diputació en esta aposta estratègica per al futur de la promoció i de la millora turística i econòmica de la zona, que seguirem impulsant”.

Mazón ha concretat que este enclavament és una “referència històrica del neolític a Espanya i ens ha de servir per a aprendre de la capacitat d’evolució i adaptació dels nostres recursos i per a posicionar a Beniarrés des del punt de vista tècnic i d’investigació nacional”.

Finalment, el dirigent provincial ha reiterat que este esforç conjunt “per a conéixer la nostra història, fomentar el nostre turisme i promocionar el nostre interior, no sols el fem per a revalorar els nostres paratges, sinó la nostra gastronomia, els nostres municipis, la nostra gent i incentius com la nostra pròpia història arqueològica”.

D’altra banda, Julia Parra ha destacat la importància de posar a la disposició del públic “unes instal·lacions renovades, de gran valor cultural, que serviran a més d’estímul turístic per al municipi de Beniarrés i la seua comarca”.

 Així mateix, la vicepresidenta ha agraït el treball de Rafael Pérez, Jorge Soler i els seus respectius equips tècnics en l’enclavament, declarat Bé d’Interés Cultural, “en el qual hem dut a terme una important intervenció per a reobrir el Centre d’Interpretació, amb importants millores i noves tecnologies”.

Finalment, la diputada de Cultura ha anunciat que per a inaugurar esta actuació se celebraran dos jornades de portes obertes este cap de setmana (dissabte i diumenge) i altres dos el cap de setmana pròxim per a accedir gratuïtament a totes les instal·lacions.

L’objectiu d’esta acció conjunta ha sigut la de valorar l’important enclavament arqueològic de la serra del Benicadell, imprescindible per al coneixement del Neolític en la façana mediterrània de la Península Ibèrica. 

Este recorregut d’interés pedagògic i paisatgístic, que inclou la Cova de L’Or i el Centre d’Interpretació del jaciment, ha comptat amb la intervenció de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, amb una actuació que es va iniciar l’any 2016.

L’evocació del santuari va inspirar el projecte d’adequació per a recuperar l’embocadura de la cavitat, netejant l’interior i disposant sota l’òcul de l’entrada figures a escala humana. A més, s’ha condicionat l’exterior per a les visites i s’ha millorat l’accés amb una passarel·la que permet recórrer la cova.

També s’ha recuperat l’entorn i s’han millorat els camins i sendes d’accés. Estos treballs, així com la difusió, promoció i conservació de l’actuació, han requerit una inversió pròxima als 200.000 euros.

En el paratge s’han desenvolupat, així mateix, diferents excavacions arqueològiques, les campanyes de les quals més fructíferes van ser dirigides en els anys cinquanta per Vicente Pascual Pérez i en els setanta i huitanta per Bernat Martí Oliver, afectant àrees pròximes a l’entrada. Ja en el segle XXI, el MARQ va plantejar diverses intervencions en relació amb el projecte de posada en valor i obertura de la cavitat, que han permés conéixer millor la boca de la cova i el seu entorn.

Els elements materials trobats en ella testimonien la importància de l’ocupació en el Neolític Antic (5500-5000 aC), quan la cova va constituir un lloc idoni per a l’habitació. La troballa d’un important repertori de ceràmica simbòlica l’assenyala com un lloc especial, un santuari on podrien haver-se realitzat cerimònies i ritus.

Horari de visites a la Cova de L’Or

La Fundació MARQ i l’Ajuntament de Beniarrés han acordat la creació d’una Comissió Mixta de Seguiment que marcarà les pautes del servei de gestió i visites a tots dos recursos culturals.

Este cap de setmana, en el qual es podrà recórrer per primera vegada la cova, i també durant el següent, s’han organitzat Jornades de Portes Obertes amb accés gratuït. I a partir d’eixe moment el sistema de visites s’establirà prèvia concertació amb un grup mínim de 5 persones i màxim de 15 per passada.

S’han disposat recorreguts els dissabtes en horari de 9.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores i els diumenges de 9.00 a 14.00 hores.

El punt de trobada se situarà en el Centre d’Interpretació de la Cova de L’Or i participaran tres guies acompanyants per a atendre el públic.

Les visites, que inclouran un recorregut interpretatiu en el qual es destacaran els valors ambientals i paisatgístics de la zona, poden concertar-se a través de trucada telefònica al 965 14 90 00 o per mail a covadelor@marqalicante.com

ÚLTIMES NOTÍCIES