Pedro Sánchez convoca un Consell de Ministres per a decretar l'estat d'alarma en Madrid

Justícia ha decidit suspendre les mesures de confinament de la capital
Pedro Sánchez ha convocat un Consell de Ministres este divendres per a decretar l'estat d'alarma en Madrid | cedida

Pedro Sánchez ha decidit no esperar més i ha convocat un Consell de Ministres extraordinari per a este divendres 9 d'octubre, per a decretar un estat d'alarma en Madrid durant els pròxims quinze dies, com a mínim, segons informa 'El País'. Este dijous el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit suspendre les mesures de confinament decretades per l'executiu espanyol, després del recurs presentat per Isabel Díaz Ayuso.

La Secretaria d'Estat de Comunicació ha informat que a la tornada d'un viatge oficial en Algèria el president del govern espanyol s'ha posat en contacte amb la seua homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per a «abordar les alternatives legals existents» per a mantindre les mesures previstes a l'ordre revocada pel TSJM «per raons no de fons sinó de mera habilitació legal per a adoptar-les».

Ayuso té tres possibilitats

Sánchez ha traslladat a Ayuso tres possibilitats, que la Comunitat de Madrid com a autoritat competent en matèria sanitària dicte una ordre segons marca la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública; que demane la declaració de l'estat d'alarma per a que siga el govern espanyol al costat de la Comunitat de Madrid qui el declare i ratifique les mesures en qüestió, o que siga el govern d'Espanya qui declare l'estat d'alarma sense la sol·licitud prèvia.

El govern estatal assenyala que en qualsevol dels tres casos les mesures de confinament perimetral i la resta de normes serien «exactament les mateixes» que s'aplicaven, atés que «l'únic que canviaria seria l'instrument legal per les que s'adopten, és a dir, la cobertura jurídica». La mateixa font ha indicat que Ayuso, en una segona conversa telefònica, ha dit a Sánchez que «necessita temps», i s'han donat de marge fins a este divendres.

El govern autonòmic de Madrid també es reunix

Per la seua banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha indicat a través de Twitter que a primera hora del matí reunirà el govern autonòmic madrileny per a «vore alternatives». Ha reiterat, en este sentit, que al seu parer les zones bàsiques «estaven funcionant i poden ser el millor». Per això ha desitjat «pactar una solució» que beneficie la ciutadania i aporte «claredat».

El Consell de Ministres extraordinari se celebrarà, probablement, després de què Ayuso haja comunicat la seua decisió a Sánchez. Fonts de Moncloa han indicat, finalment, que el president espanyol manté en l'agenda la visita prevista a Barcelona al costat del rei Felip VI en el marc de l'acte de clausura de la mostra Barcelona New Economy Week.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El percentatge d'estrangers que residix en l'Euroregió Mediterrània" "Els 5 museus valencians que has de visitar en 2020"