El símptoma clau per a saber si has passat el coronavirus

Els símptomes més recurrents fins al moment han sigut associats a la grip comuna: febre, tos seca i dificultats per a respirar
El 43% de les persones que han superat el virus en el nostre país han presentat com a símptoma la pèrdua d'olfacte | ACN

 

La falta d'informació sobre el nou coronavirus ens ha portat al desconeixement d'una malaltia que ha atacat a tot el món. Els científics han avançat en les seues investigacions i s'ha descobert que la COVID-19 no només afecta als pulmons, sinó que és un virus que pot causar danys cardiovasculars i fins i tot cerebrals.

 

Molt ha canviat també l'evolució dels símptomes des de l'inici de la malaltia. Els més recurrents han sigut associats als símptomes de la grip comuna: febre, tos seca i dificultats per a respirar. Però el virus ha anat mutant i les afeccions dels pacients infectats han començat a a estar lligades a problemes gastrointestinals com la diarrea.

 

 INVITACIÓ: Ja vos podeu unir al grup oficial de Facebook del València Diari a on comentem entre tots les notícies de tots els valencians! Vos informareu, podreu comentar l'actualitat i també vos entretindreu.  FEU CLIC ACÍ, VOS ENCANTARÀ!

 ‌

No obstant això, des de l'inici ha hagut un símptoma molt peculiar que ha cridat l'atenció dels experts: la pèrdua de l'olfacte. A pesar de la seua particularitat es tracta d'un símptoma que ha passat desapercebut, sent considerat poc comú i sent relegat al final de la cua dels símptomes importants per al diagnòstic.

 

La pèrdua d'olfacte i gust

No obstant això, la pèrdua d'olfacte podria ser molt més comú del que pensem i podria ser un símptoma clau per a detectar nous casos de coronavirus. Un estudi publicat el passat 11 de maig a la revista 'Nature' assenyalava que la pèrdua d'olfacte i gust poden ser dos dels símptomes més efectius per a poder identificar una infecció, fins i tot quan els casos són lleus.

 ‌

«La falta d'estos dos sentits és un símptoma tan estrany que no passa amb altres malalties, de manera que és més difícil equivocar-se amb ell», explicava en una entrevista al 'The New York Times', Tim Spector, director de l'estudi i epidemiòleg del King's College de Londres.

 ‌

No obstant això no només seria un símptoma fonamental per a detectar nous casos, sinó també per a conèixer si un pacient ja ha patit la malaltia. ‌

 ‌

Conclusions de l'estudi de seroprevalença

Es tracta d'una de les conclusions de l'estudi de seroprevalença que ha posat en marxa el Govern espanyol, ja que la pèrdua de l'olfacte és el símptoma que més es relaciona amb la presència d'anticossos.

 ‌

Sense anar més lluny, el 43% de totes les persones que han superat el virus en el nostre país van presentar este símptoma, segons ha explicat este dimecres en roda de premsa la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia i directora de l'estudi, Marina Pollán. Això suposa una xifra molt elevada enfront del 26% d'asimptomàtics i el 23% que va experimentar entre tres o més símptomes.

 ‌

D'esta manera, l'estudi ha servit per a ampliar la definició del coronavirus i incloure este símptoma dins el quadre clínic que presenta un pacient infectat i que «no s'havia identificat des de l'inici de la pandèmia com el símptoma específic», assenyalava Pollán en una entrevista amb RTVE.

 ‌

Amb esta modificació, serà cas sospitós «qualsevol persona amb símptomes atípics com l'odinofàgia —mal de coll quan engolim—, anòsmia i agèusia —pèrdua de l'olfacte i del gust—, dolors musculars, diarrees, dolor toràcic o cefalees, entre altres».

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram