Entra en vigor la nova llei del pa que afectarà el preu i a la qualitat

La normativa amplia la definició de pa comú i aplica l'IVA reduït a més varietats

El pa de forn de Mercadona
La nova normativa del pa entra en vigor este dilluns 1 de juliol | Cedida

Este dilluns 1 de juliol entra en vigor la nova llei de qualitat del pa que pretén garantir als consumidors productes de qualitat i una rebaixa en els impostos, concretament en l’IVA, que en algunes varietats és elevat.

El Govern espanyol ha endurit la normativa i ara, tots els establiments que venguen pa hauran d’especificar, en una etiqueta, tots els ingredients utilitzats per a elaborar cada variant de pa. La legislació també ha ampliat la definició de ‘pa comú’ a altres pans, a part de les barres tradicionals, fet que permetrà la disminució de l’IVA fins al 4%, mentres que ara altres pans tenien un 10%.

La nova definició de 'pa comú'

La normativa actualitzarà la llei vigent, és a dir, a la del 1984 i la nova definició de ‘pa comú’ inclourà aquelles variants elaborades amb altres classes de farines, diferents de les del blat, permetent d'eixa manera l’ús de farines integrals i reduint-los l'impost. A més a més, d'esta tipologia es limitarà la quantitat de sal a partir de l'any 2020 a 1,31 grams per cada 100.

Per este motiu, la llei afectarà sobretot al pa integral, que passarà a tindre un impost menor. Fins ara, rebien este nom els que incloïen una part de farina 100% integral. Però ara només es podran dur eixe nom els pans elaborats completament amb farina integral.

Com haurà de ser el pa integral

Molts dels pans categoritzats com a integrals que es venien en forns i supermercats fins al moment, no ho eren realment. El que feien en molts llocs era afegir segó de blat, una part del cereal que aporta color però no les propietats del pa integral, a la farina blanca. En canvi, ara només es considerarà pa integral l’elaborat 100% amb farina obtinguda de moldre el gra sancer sense separar-li cap de les parts.

 

També afectarà a altres variants

D'esta manera, a partir d'ara el pa multi cereal o de massa mare no podrà utilitzar llevat complint amb els requisits del BOE; el pa artesà haurà de ser elaborat de manera artesanal en la seua majoria i els pans de llenya o fabricats en forns de llenya seran aquells que han sigut fets en un forn que només utilitze llenya com a combustible.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari