La sanitat europea advertix d'un brot de listeriosi que afecta el salmó fumat i la truita de riu

El brot és potencialment perillós per a dones embarassades, majors de 65 anys i pacients immunodeprimits
Alerten d'un brot de listeriosi en la truita de riu i en el salmó fumat | Unsplash
 

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) ha advertit d'un augment alarmant de casos de listeriosi en països de la Unió Europea i assenyala que s'ha produït un brot de contaminació alimentaria en el salmó fumat i la truita de riu. Fins ara, els casos detectats s'han produït en Dinamarca, Estònia, Suècia, Finlàndia i França, principalment, països del nord d'Europa amb un major consum de salmó i truita. No obstant això, també s'han detectat productes alimentaris contaminats en Itàlia. 

5 persones mortes

Fins al moment hi ha 22 casos diagnosticats en Europa. El primer va ser detectat en Estònia el 2014 i l'últim es va diagnosticar el passat mes de febrer en Dinamarca. Dels 22 casos detectats, cinc han acabat amb la mort del pacient. Gràcies al relat dels pacients afectats es va poder arribar a la conclusió que tots havien consumit peix de riu com el salmó i la truita. 

L'origen del brot contaminat ha estat identificat en una planta manufacturera d'Estònia a on es treballa amb peix que prové de Noruega i Finlàndia. Arran de l'informe realitzat per l'EFSA, les autoritats d'Estònia s'han posat a solucionar el problema però la cadena d'infecció encara no ha pogut ser controlada. Per tant, en qualsevol moment es podria produir un nou brot de listeriosi en els països de la Unió Europea. 

Què és la listeriosi?

La listeriosi és causada per un bacteri (la Listeria monocytogenesis) que està en alguns productes alimentaris contaminats. Especialment, està present en el peix cru i a alguns lactis. Les dones embarassades, les persones majors de 65 anys i els pacients immunodeprimits, amb les defenses baixes, són els més propensos a patir listeriosi. En el cas de les dones embarassades pot resultar perillosa per al fetus o potencialment mortal per al nounat.

Els símptomes que presenten les persones afectades són febre, calfreds, mal de cap, dolor muscular, nàusees i vòmits. Es calcula que cada any fins a 1.600 persones contrauen listeriosi i unes 260 acaben morint en tot el món. Però no es tracta d'una malaltia freqüent en la Unió Europea, a on es compta amb unes condicions higièniques de productes potencialment contaminats amb listèria molt més controlades. 

També et pot interessar...

  • Demanen la retirada d'un netejador dental de Lidl que pot ser perillós per a la salut bucal
  • Xiaomi detecta un problema de seguretat en els seus patinets elèctrics

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"FOTOS: Els 10 vestits 'low-cost' per a anar de boda i triomfar" "Els dermatòlegs avisen del greu perill d'estos productes tan utilitzats per molta gent"