Una dona amb coronavirus ha aconseguit donar a llum després de ser connectada a un pulmó artificial

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari 12 d’Octubre de Madrid ha utilitzat amb èxit un pulmó artificial (ECMO) per a la recuperació d’una dona de 30 anys embarassada que en el moment de l’ingrés presentava pneumònia bilateral per infecció per Covid-19 i ha pogut donar a llum a una xiqueta.

Ha completat amb normalitat l’embaràs

L’ús d’esta tècnica, al costat de la supervisió de l’evolució fetal pels especialistes d’Obstetrícia i Ginecologia, i Neonatologia, ha fet possible que la pacient completés amb normalitat el període de gestació i donés a llum recentment i sense complicacions a una nena, ha informat l’Hospital en un comunicat.

Sara va ingressar en la Unitat de Vigilància intensiva el 25 de maig

Sara va ingressar en la Unitat de Vigilància intensiva d’este Hospital el 25 de maig assistida amb esta teràpia d’oxigenació i circulació sanguínia, després de requerir-se el seu trasllat des de l’Hospital Universitari de Fuenlabrada per sofrir un empitjorament progressiu del seu estat de salut les 48 hores anteriors, la qual cosa va ser possible gràcies al protocol d’actuació en xarxa ECMO de la Comunitat de Madrid.

UCI

Durant la seua estada en l’UCI del 12 d’Octubre va experimentar una millora des del punt de vista respiratori, per la qual cosa després de 10 dies des de l’inici se li va retirar el ECMO. Amb una evolució favorable i després de suprimir també la sedació, va anar extubada el 5 de juny sense incidències i traslladada a planta d’hospitalització convencional l’endemà passat.

Professionals d’Obstetrícia i Neonatologia

De manera paral·lela, els professionals d’Obstetrícia i Neonatologia van realitzar un maneig multidisciplinari per a garantir el benestar de Sara i el fetus, controlant el seu desenvolupament, nivells de líquid amniòtic i moviments fetals concordes amb la situació de sedació materna.

L’equip de Fisioteràpia i Rehabilitació

Així mateix, un equip de Fisioteràpia i Rehabilitació va contribuir a millorar la bipedestació i mobilitat de la pacient des de l’UCI i fins a la seua alta poc temps després de l’estada en una planta d’hospitalització convencional.

El seu marit va poder acompanyar-la a través de videocridades

En la recuperació de la dona, segons expliquen des de l’Hospital, també va influir en gran manera l’acompanyament familiar facilitat pels professionals del Servei de Medicina Intensiva del 12 d’Octubre i el contacte amb el seu marit mitjançant videocridades dins del programa ‘#acortandoladistanciaH12O’, que posteriorment es van transformar en visites presencials.

Què és el ECMO?

El ECMO és un complex equipament que només està disponible en alguns hospitals i que requereix ser utilitzat per professionals formats i entrenats en el seu maneig.

Oxigena la sang del pacient després de passar per un circuit de circulació extracorpòria i la retorna a l’organisme, demostrant eficàcia per al tractament de la Covid-19 en les situacions més crítiques, segons l’experiència acumulada per l’Hospital 12 d’Octubre que ja l’ha utilitzat en diversos pacients.

ÚLTIMES NOTÍCIES