El nou protocol d'atenció als centres de salut

Horari de matí i de vesprada als ambulatoris

La Conselleria de Sanitat i Salut Pública ha reorganitzat l'activitat en els centres de salut per a optimitzar l'assistència i evitar a la ciutadania desplaçaments innecessaris. Este és el nou protocol, un protocol que va camí a la normalitat. Ara es combinarà l'atenció sanitària presencial i la telefònica, distribueix les jornades de treball entre matí i tarda i agrupa proves mèdiques, entre altres mesures.

L'objectiu no és altre que optimitzar l'assistència, evitar a la ciutadania desplaçaments innecessaris i prevenir massificacions en els centres de salut que comprometen la seguretat de professionals i pacients, ha indicat la Conselleria en un comunicat.

Amb la pandèmia, l'atenció en els centres sanitaris s'ha adaptat a les mesures preventives necessàries per a "protegir els treballadors i a la ciutadania" i, al mateix temps, garantir l'assistència de la forma "més adequada". El respecte a estes recomanacions, així com l'esforç de professionals i ciutadania han "cristal·litzat" en la millora de la situació epidemiològica i ara "toca desescalar", precisa Sanitat.

La consellera de Sanitat Ana Barceló, ha apuntat que ara que el sistema sanitari valencià "avança cap a una nova normalitat i no tenim esta pressió assistencial", tant en els centres de salut com en els centres hospitalaris "anem a una nova reorganització interna per a poder dur a terme l'atenció a tots els pacients". En este sentit, ha indicat que es combinarà l'atenció telefònica amb la presencial i s'obrirà els centres de salut al matí i a la tarda per a "facilitar a la ciutadania que puga ser atesa".

Per a ordenar la "transició cap a la nova realitat", la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha elaborat una guia amb accions i recomanacions que cada departament ha d'adoptar i adaptar a les seues singularitats, als recursos amb què compte i a l'evolució de la pandèmia.

L'objectiu, explica Sanitat, és triple: prestar una "adequada" atenció als pacients COVID i no COVID en circuits diferenciats; afavorir l'accessibilitat de la ciutadania a l'Atenció Primària i "simplificar" les tasques burocràtiques per a alleujar la càrrega de treball que afronta este nivell assistencial, que en la nova normalitat suma a la seua activitat ordinària la detecció i seguiment eficients de casos de coronavirus, així com la vigilància de contactes.

Els canvis en les pràctiques professionals modificaran també la relació del personal de Medicina de Família, Infermeria i Pediatria amb els i les pacients, ja que es combinaran atenció telefònica, presencial, domiciliària i administrativa. En concret, l'atenció telefònica s'utilitzarà "preferentment" per a seguiments o segones visites que no revestesquen gravetat. A més, les jornades de treball es distribuiran entre matí i tarda per a evitar aglomeracions i, sempre que siga possible, es procurarà agrupar proves per a atendre el pacient en una única visita.COM SERÀ LA CONSULTASembla que un poc es continuarà amb l'atenció telefònica amb l'objectiu de "desburocratitzar" l'Atenció Primària, la visita a l'especialista ja no passarà necessàriament per Medicina de Família. Així, les visites cancel·lades o demorades en Atenció Especialitzada amb motiu de la pandèmia s'estan reprogramant sense que la persona haja d'acudir al centre de salut per a demanar un nou volant. El mateix ocorre amb els seguiments anuals de les patologies.

Per altra banda, els qui siguen atesos en urgències i precisen un seguiment ambulatori seran donats d'alta amb este destí, sense haver de passar per Medicina de Família. La derivació entre especialitats també serà directa, sense utilitzar l'Atenció Primària com a intermediària.

D'altra banda, el metge de família només farà informes de salut, però no altres certificats que es poden i han de fer en centres de reconeixement.Tot per millorarSanitat ha previst una sèrie de mesures per a millorar l'accés de la ciutadania als centres de salut. Així, per a aconseguir cita prèvia es valorarà la possibilitat d'habilitar una central de recuperació de trucades quan la demanda telefònica siga excessiva. Esta eina reforçaria les existents: cita prèvia en el taulell, cridant al centre de salut, a través de l'APP GVA+Salut, la web o el telèfon addicional 961 839 000.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Sanitat registra 114 nous casos de coronavirus en la Comunitat Valenciana" "L'edat dels pacients ingressats per COVID als hospitals valencians descendeix"