La primera jornada del 48é Certamen de Bandes de la Diputació de València s’ha tancat la nit d’este dissabte amb el triomf de la Societat Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar en la categoria reina del concurs, per a formacions de fins a 90 músics.
La banda dirigida per Rafa García, amb Entorns d’Amando Blanquer com a peça lliure, es va imposar en Secció Primera al Centre Artístic Musical de Bétera, que va optar per The Great Mystic, amb la direcció de José Ignacio Blesa, compositor de l’obra seleccionada, i al Centre Instructiu Santa Cecília de Puçol, que, sota la batuta de Sergio Díaz, va interpretar la Second Symphony for Wind Orchestra de Luis Serrano Alarcón com a peça de lliure elecció, segons ha indicat la institució provincial en un comunicat.
Amb Rituals i sortilegis de Pedro Salinas com a obra obligada en Secció Primera, el jurat presidit per la compositora i pianista Marisa Manchado, amb Josep Vicent Egea, Beatriz Fernández, Roberto Gianola i Cristóbal Soler com a vocals, va atorgar 362 punts a Guadassuar i menció d’honor, pels 295 punts de Bétera i els 281,50 de Puçol, ambdós segons premis.
La Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar s’ha endut també el premi Neomúsica a la millor interpretació de la peça obligada.
El diputat de Bandes de Música, Ricardo Gabaldón, ha destacat l’”extraordinari nivell” de les bandes participants durant el lliurament de premis en el Palau de la Música, on ha insistit en “l’aposta de la Diputació per la internacionalització de les societats musicals, en la qual continuarà treballant tant amb les guanyadores del certamen com amb la resta de bandes”.
Gabaldón ha celebrat el “ple” del certamen tant en participació com en assistència, la qual cosa demostra que “ha sigut un encert avançar-lo perquè no coincidisca amb altres cites destacades en el calendari musical i incrementar la quantia dels premis”. “Continuarem treballant perquè cap societat musical es quede fora del certamen per falta de recursos materials i personals”, ha subratllat.
Per la seua banda, el diputat de Cultura, Paco Teruel, ha posat en valor “la universalitat de la música de banda valenciana, que forma part del nostre dia a dia, des de la festa fins a l’esport i en qualsevol esdeveniment social i cultural”.
Secció Quarta: Tres Forques
En la sessió matinal del dissabte, la Secció Quarta va obrir la 48a edició del concurs provincial, amb el triomf de La Unió de Tres Forques, amb 347 punts que li han valgut el primer premi i menció d’honor. La banda valenciana es va imposar en la categoria de fins a 40 músics a la SM Amics de la Música de Benifaraig, que va obtindre 325,90 punts i un altre primer premi, i al Centre Instructiu Musical Tendetes, amb 266 punts i el segon premi. Totes elles van interpretar, com a peça obligada, Solstitium de Raquel Sánchez Martínez.
Sota la direcció de Vicente Reche, la guanyadora va optar com a obra lliure per Pórtico d’Antón Alcalde. Per la seua banda, Amics de la Música de Benifaraig va interpretar la Symphonie no 1 The Borgias (The Black Legend) d’Otto M. Schwartz, sota la batuta de Jaume Castelló; mentre que el Centre Instructiu Musical Tendetes de la capital va tocar La València daurada d’Omar Sala, amb la direcció de Francisco Mengual.
El Certamen de Bandes de la Diputació es completarà este diumenge en doble sessió matinal i vespertina, amb les categories Tercera i Segona. Al matí, la Unió Musical de Higueruelas, la Unió Musical d’Algímia d’Alfara i l’Agrupació Musical Santa Cecília del Grau de València competiran en Secció Tercera. Ja a la vesprada, i amb l’assistència del president de la Diputació, Vicent Mompó, serà el torn de la Societat Artístico Musical La Unió de Quart de Poblet, la Societat Musical La Familiar de Benissanó i la Unió Musical d’Aldaia, que es disputaran el primer premi en Secció Segona per a bandes de fins a 70 músics.