L’espectacular cita astronòmica que arriba en novembre i que no es repetirà fins al 2032

El dia 11 Mercuri passarà entre la Terra i el Sol i podrem vore el planeta en forma d’un punt negre sobre l’astre. L’event serà visible des del territori valencià
Imatge de Mercuri creuant el Sol | Twitter

L’agenda astronòmica de tardor viurà el pròxim dia 11 de novembre una de les cites més esperades i insòlites. En concret, eixa jornada Mercuri passarà justet entre el Sol i la Terra, i això, des de la perspectiva terrestre, es traduirà en un puntet negre passant pel damunt de l’astre. Un espectacle celeste car de vore des del nostre planeta i que no es repetirà fins a d’ací a prou d'anys.

Precisament, el fet més insòlit és que el xicotet planeta del Sistema Solar es deixarà vore de dia des de la Terra, quan s’interpose entre nosaltres i l’astre, mostrant-se en forma d’un minúscul punt damunt del Sol, cosa que demostra la grandària de la nostra estrella. L’event durarà unes 5 hores i mitja i es podrà vore des d’Amèrica del Nord i Sud, Europa, Àfrica i oest d’Àsia. València, per tant, també entra en esta llista privilegiada.

Una cita irrepetible fins a l’any 2032

Este event astronòmic, conegut com a ‘trànsit de Mercuri’, és especialment rellevant pel fet que no es tornarà a repetir fins a d'ací a 13 anys, concretament, el 13 de novembre de l’any 2032, quan també serà visible des d'Europa.

«Des de la nostra perspectiva en la Terra, només podem vore algunes voltes com Mercuri i Venus passen justet per davant del Sol, per això és un rar fet que no et voldràs perdre», afirma la NASA en un comunicat recent. Segons els experts, la cita astronòmica té lloc només 13 voltes cada 100 anys.

L’espectacle no es podrà vore a simple vista

És evident que no podem mirar directament al Sol, ja que això ens provocaria problemes oculars severs que podrien derivar en la pèrdua de visió. Per eixa raó, l'espectacle astronòmic no el podrem disfrutar a simple vista, sinó que haurem d'usar proteccions. No obstant, Mercuri es vorà tan xicotet que haurem de gastar algun instrument, com un telescopi amb filtre solar, per a poder apreciar-lo.  

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El fred s’intensificarà durant les pròximes jornades" "Emergència sanitària en l'Índia per la contaminació"