Dades molt preocupants les que ens arriben d’un estudi de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) que apunta que les onades de calor al juny són cada volta més freqüents en Espanya. En concret, esta investigació afirma que els episodis extrems els primers dies oficials de l’estiu, com el que vam viure la setmana passada, són 10 voltes més probables que fa 30 anys.
En eixe sentit, en els anys 80 les fortes calorades de juny tenien lloc cada 100 anys de mitjana però, actualment, succeïxen cada 10 anys. Un augment d’estos episodis que té el seu origen en el canvi climàtic fruit del calfament global del nostre planeta, segons indiquen les dades de l’estudi. Precisament, això confirma una realitat cada volta més consolidada.
#AemetBlog. Análisis de la #OlaDeCalor de junio de 2019 en un contexto de #CrisisClimática. https://t.co/dqUubfT1bM pic.twitter.com/RW0BFb84De
— AEMET (@AEMET_Esp) 2 de juliol de 2019
Anàlisi de les masses d’aire en altura
El treball de l’Aemet s’ha basat, principalment, en l’anàlisi de les masses d’aire que han arribat en altura a la península Ibèrica durant els mesos d’estiu. En concret, la temperatura que s’ha estudiat és la registrada a 1.500 metres d’altura, o el que és el mateix, a 850 hPa. Per a determinar si les masses són més càlides del normal, s’han pres com a referència els 22º a les 12:00h UTC en eixa altura i el llindar dels 24º en el mateix punt, que es traduïxen en gran part del país en 35º i 40º, respectivament.
D’esta manera, s’ha pogut determinar que els períodes càlids (22º a 1.500 metres d’altura) han passat de tindre lloc cada 30,8 anys el 1980 a 3,7 anys actualment, mentres que les onades de calor (24º a 1.500 metres d’altura) succeïen una volta al segle i ara passen cada 10 anys.
Segons l’estudi, este augment de la freqüència d’arribada de masses d’aire molt o extremadament càlid, i també l’augment de la seua àrea d’influència, durant els mesos de juny i setembre, o fins i tot en maig, «és coherent amb les bases físiques que regixen els processos de canvi climàtic».
La històrica onada de calor d’enguany corrobora l’estudi
L’estudi s’ha donat a conéixer just quan eixim de la històrica onada de calor de la setmana passada que va batre molts rècords en mitja Europa. De fet, este episodi ha sigut el més càlid de tots els que han tingut lloc en un juny, almenys, des de l’any 1979, tot i que en alguns punts no es recordava una calorada d’esta magnitud en tota la història.
En eixe sentit, destaca el fet que la diferència de la temperatura mitjana de les masses d’aire que han arribat els anys 2010 i 2019 a la península i les que van arribar al llarg de la dècada dels 80 és 1,3º superior.