Com serà el temps en el pont de desembre?

Com serà el temps en el pont de desembre? A partir del divendres, un anticicló procedent de les Açores condicionarà la situació meteorològica en tot el país

Les nevades estan sent les grans protagonistes en les últimes hores, especialment en el sector oriental de la Serralada Cantàbrica, Monts Bascos i al Pirineu, on el flux de nord associat a una massa d'aire àrtica marítima ajuda a la retenció de les precipitacions.

A més, en les zones més exposades a les nortades, el gruix de neu supera el metre, tal com afirma Samuel Biener, expert de Meteored (tiempo.com). Amb el pont de la Immaculada molt a la vora moltes persones estan pendents de si la situació es mantindrà aqueixos dies.


Segons el model, el temps a mitjà i llarg termini a Espanya estarà condicionat per l'anticicló de les Açores, que s'encarregarà de guiar masses d'aire de diferent naturalesa en funció de la seua posició.


En els pròxims dies la circulació zonal en latituds altes tornarà amb una xicoteta ondulació, la qual cosa pot suposar que entre el dimarts i dimecres es produïsca un despenge en la rodalia de la península. Entre el dimecres i el divendres les temperatures es desplomaran de nou a causa d'una irrupció d'aire polar, amb precipitacions en forma de pluja i neu que seran importants en la meitat nord.

Pont marcat per un anticicló i la inestabilitat

 

Aquest cap de setmana un sistema frontal deixarà pluges en la meitat septentrional i en punts del centre, arribant de manera afeblida al Mediterrani. El dilluns 6, Dia de la Constitució, l'anticicló s'aproximarà més al territori peninsular i les precipitacions es retiraran a la meitat nord i a les Illes Balears. En canvi, el Dia de la Immaculada podria arribar un nou front i amb ell un nou descens tèrmic.


Durant els dies del pont s'esperen més precipitacions del normal dins del vessant cantàbric, especialment en el sector oriental. També al Pirineu. En la resta del territori peninsular i a les illes les pluges quedaran per davall de la mitjana. Les temperatures podrien mantindre's entre 1 i 3 °C per davall de la mitjana en el litoral de Galícia, i 1 °C, inferiors a Balears, Canàries, litoral cantàbric, Estret i golf de Cadis.


A Canàries, durant els dies festius es preveu un ambient més estable, amb alisis i temperatures una mica més altes. A les illes de major relleu poden produir-se precipitacions.


Comença l'hivern climatològic

 

L'hivern climatològic serà més càlid de l'habitual en gran part del territori nacional, encara que amb matisos per regions i mesos.


Al desembre les temperatures podrien ser 0,5 °C més altes del normal en tot el país, excepte a Canàries i en el litoral de Galícia, on s'esperen valors mitjans per a l'època. Al gener i febrer es preveuen valors de 0,5 a 1 °C més elevats respecte a la mitjana en gran part de la Península.


Aquest escenari no implica que no vaja a fer fred, sinó que predominaran les situacions anticiclòniques. Sí que podria produir-se algun temporal hivernal de manera puntual a causa de les ondulacions del corrent en doll.

Precipitacions escasses en el trimestre vinent

 

El mes de desembre s'espera més sec del normal sobretot en el sud de Galícia, oest de Castella i Lleó, entorn de l'Estret i en algunes zones d'Extremadura. Ja al gener, les precipitacions podrien estar entorn dels acumulats habituals en tot el país, sent més humit en el centre i nord que en el sud. En l'arxipèlag canari podria ser més sec de l'usual, sobretot a la Palma i en el Ferro.


Al febrer els mapes mostren canvis. A la Regió de Múrcia, Alacant i llevant d'Almeria sembla que es produiran més precipitacions del normal, mentre que en el Cantàbric Oriental i en l'extrem occidental serà un període més sec.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un novembre molt fred" "Novembre acabarà ventós i fred"