La popular aplicació de missatgeria de WhatsApp continua actualitzant-se. En les seues últimes versions afig les reaccions a les converses individuals o en grup i l’opció que els missatges desapareguen a les 24 hores sense deixar cap rastre. A més, és probable que el teu compte quede suspesa per sempre o de manera temporal si fas un ús indegut, la qual cosa també pot tindre conseqüències legals.
Per a utilitzar WhatsApp és un requisit indispensable acceptar i respectar els seus termes d’ús. Aqueixes condicions del servei especifiquen, com és habitual, què es pot fer i què no, i ací és on trobem els motius pels quals un usuari pot veure bloquejada el seu compte.
Encara que no és molt habitual, l’incompliment de les condicions d’ús de WhatsApp pot suposar la impossibilitat d’utilitzar els seus serveis, o cosa que és el mateix, la suspensió del teu compte, siga per sempre o de manera temporal.
Per què poden suspendre’t el compte de WhatsApp
Existeixen, per tant, diferents raons per les quals WhatsApp pot tancar-te el compte. A continuació, repassarem diversos d’aqueixos motius, que van des de canviar l’aplicació de telèfon massa vegades seguides fins a utilitzar apps no oficials com GBWhatsApp o WhatsApp Plus.
Si ja t’ha ocorregut, no et preocupes, també t’expliquem com pots recuperar el teu compte de WhatsApp una vegada bloquejada.
Com comentàvem al principi, per a utilitzar WhatsApp -i la gran majoria d’aplicacions de missatgeria- és un requisit indispensable acceptar i respectar els seus termes d’ús. Aqueixes condicions del servei especifiquen, com és habitual, què es pot fer i què no, i ací és on trobem els motius pels quals un usuari pot veure bloquejada el seu compte de WhatsApp.
Entre ells, els més freqüents són
• Inactivitat del compte: si no et connectes durant quatre mesos, el teu compte s’elimina (com ocorre quan algú mor). Aqueixa “connexió” implica tindre l’aplicació en un mòbil connectat a Internet, no és necessari enviar missatges per a evitar el tancament.
• Ús d’app no oficials: dos exemples populars de versions modificades són WhatsApp Plus o GBWhatsApp. Aquestes apps solen protegir l’usuari del ‘baneo’, però si WhatsApp detecta que les estàs utilitzant, pot desembocar en una suspensió del compte (primer temporal, i després, si reincideixes, definitiva). També t’arrisques a ser baneat si actives funcions de WhatsApp a la força amb apps com WaTweaker o altres mètodes.
• Ús d’eines per a “espiar“: ací entrarien des d’aplicacions per a descarregar estats de WhatsApp a aplicacions que rastregen quan algú es connecta a WhatsApp, una cosa completament immoral. En la pràctica, és difícil que WhatsApp puga identificar-te com a usuari d’aqueixes aplicacions perquè tècnicament no estan enllaçades amb el teu compte, però si ho aconsegueix, és motiu de bloqueig.
• Activitats sospitoses i abús de serveis: realitzar accions repetides de manera contínua també pot provocar un bloqueig temporal. De fet, WhatsApp prohibeix expressament la “missatgeria massiva” i el “marcat automàtic” per a evitar l’spam. Dins d’aquestes accions, estaria, per exemple, l’abús de reexpedicions i missatges de difusió o la utilització de llistes de contactes que no coneixes.
• Reporte d’usuaris: WhatsApp inclou el botó de report en tots els usuaris, de manera que, si realitzes accions que molesten a altres persones, aquestes poden reportar-lo o bloquejar-te. Motius per a això podrien ser l’spam, les fake news (notícies falses) o la vulneració dels drets de propietat intel·lectual o industrial. Si diverses persones et denuncien o et bloquegen, WhatsApp prendrà cartes en l’assumpte.
• Risc de delicte: si troba indicis de delicte en la teua activitat (com a pederàstia), WhatsApp pot suspendre el teu compte. No estan admeses les converses il·legals, difamatòries, amenaçadores, intimidants, assetjadores, que inciten a l’odi, ofensives des del punt de vista racial o ètnic, o que promoguen o fomenten conductes il·legals o inadequades. Molta cura ací amb les bromes, que ja s’han donat casos de suspensions massives per “fer-se els graciosos” amb aquests temes.
• Enviament de malware o phising: qualsevol missatge malintencionat que manes per WhatsApp pot suposar el tancament del teu compte i això engloba des de l’enviament de malware o virus al phising o suplantació d’identitat.
Què fer per a recuperar un compte bloquejat de WhatsApp
La suspensió d’un compte de WhatsApp sol ser temporal i per trams, que poden ser des d’unes poques hores a un parell de dies. En aqueixos casos, n’hi ha prou amb solucionar la causa del bloqueig i esperar el temps estipulat (del càstig) perquè el teu número deix d’estar bloquejat i pugues accedir de nou als xats.
Si reincideixes o WhatsApp creu que els motius per al bloqueig són greus, el compte passa a estar suspesa i apareix el missatge ‘El teu número de telèfon està suspés en WhatsApp’. En aqueix cas, et tocarà posar-te en contacte amb WhatsApp per a intentar que et retornen el compte.
Existeixen tres vies
• Des del formulari de contacte accedeix a la pàgina, emplena el formulari amb les teues dades i explica en el camp de text que el teu compte va ser suspés i que desitges recuperar-la.
• Enviant un correu a suport: envia un mail a ‘support@whatsapp.com‘ especificant el teu número de telèfon amb el seu prefix internacional, detallant el fabricant i model de l’aparell i explicant que desitges recuperar el teu compte. Afig la informació que consideres oportuna.
• Des de l’inici de l’aplicació: si intentes reinstal·lar el teu WhatsApp introduint el teu número de telèfon, apareixerà un avís dient que el número està suspés. Aqueix avís té un botó de ‘Suport’, prem-lo, emplena les dades i envia el formulari.