Les reserves hídriques d’Espanya mostren un comportament heterogeni al juliol de 2025, amb descensos moderats en les conques del Xúquer i Segura en contrast amb un descens generalitzat a nivell nacional.
En l’última setmana, la conca del Xúquer va perdre un 0,8% de la seua capacitat total, quedant en un 59%, mentres que la conca del Segura va descendir un 0,6% fins a situar-se en el 29,6%, xifres que reflectixen un millor manteniment del recurs hídric enfront de la mitjana espanyola que va caure un 1,4%.
Dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic
D’acord amb les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la conca del Xúquer va disminuir les seues reserves en 23 hectòmetres cúbics (hm³), emmagatzemant actualment 1.679 hm³. Esta volum supera en 245 hm³ el registrat l’any anterior i en 256 hm³ la mitjana de l’última dècada.
Per part seua, el Segura va experimentar una reducció de 6 hm³, sostenint 338 hm³. Encara que té 86 hm³ més que l’any passat, està 77 hm³ per davall de la mitjana dels últims deu anys.
Actualment, la reserva hídrica espanyola es troba al 69,7% de la seua capacitat total, després d’una retirada de 783 hm³, acumulant 39.073 hm³. Malgrat esta caiguda, les reserves seguixen per damunt de la dada de l’any previ i la mitjana de l’última dècada.
Precipitacions i cabals
Les precipitacions han sigut abundants en el vessant Mediterrani, destacant la província de Castelló amb 82,6 litres per metre quadrat (l/m²), mentres que en el vessant Atlàntic les pluges van ser escasses.
El cabal del riu Duero va ser l’única conca que va tancar la setmana amb un increment del 2,7% en reserves, situant-se en 81,6%, mentres que les conques internes del País Basc van mantindre el seu nivell en el 90,5%.
Disminucions i nivells crítics
Totes les altres conques van disminuir el seu volum hídric. No obstant això, només les del Guadalete-Barbate i del Segura romanen per davall del 50% i 30% respectivament, amb 49,8% i 29,6% després de pèrdues de 0,7% i 0,6%.
Conques amb abundància d’aigua
Destaquen per la seua abundància les conques del Negre, Odiel i Pedres (85,2%), Miño-Sil (81,2%), Ebre (79,8%), Cantàbric Oriental (79,5%) i Occidental (79,4%), a més de les internes de Catalunya (78,1%) i Tajo (77,2%).
Conques amb nivells adequats
Altres conques com el Guadiana (65,6%), Galícia Costa (62%), Mediterrània Andalusa (53,9%), Guadalquivir (53,7%) i Xúquer (59%) presenten nivells adequats per a la temporada estival.
Anàlisi del Ministeri i context climàtic
L’anàlisi del Ministeri confirma que els embassaments peninsulars acumulen 4.466 hm³ més que l’any anterior i 6.590 hm³ més que la mitjana de deu anys, reflectint la variabilitat i gestió del recurs hídric en el context del canvi climàtic i les demandes agràries e urbanes.
Este panorama hídric és clau per a la planificació i sostenibilitat de l’aigua a Espanya, especialment davant els desafiaments que plantegen les condicions climàtiques i la creixent pressió sobre els recursos naturals.