Les quatre preguntes que sorgeixen després de l’incendi de Notre Dame

L’inesperat incendi de la catedral ha deixat impactada a tota la població

L’inesperat incendi de la catedral ha deixat impactada a tota la població | Cedida

 


Rebre les notícies de València Diari

La famosíssima catedral de Notre Dame s’ha tornat tema de portada a tots els diaris, després que el dilluns s’enfonsara l’agulla principal del monument i es destrossara part d’aquesta en un desolador incendi que ha implicat a tota la població. Després de l’impressionant succés sorgeixen algunes incògnites sobre com es va originar el foc, si es reconstruirà la catedral, quins objectes es van cremar… Algunes d’aquestes preguntes ja tenen resposta i es comença a veure un xicotet futur per a què Notre Dame torne a lluir, imponent, protegint a la ciutat de l’amor.

 

1. Com es va produir el foc?

Encara no hi ha una resposta definitiva, però els bombers que van treballar apagant l’imponent foc que va consumir Notre Dame aposten que va ser un accident. Algunes fonts havien especulat fins ara amb què es tractara d’un foc intencionat, ja que la catedral és un important símbol de la religió cristiana, un lloc de molta afluència i inclús perquè s’apropa la Setmana Santa, però els Bombers, fins al moment, dubten que aquesta siga la causa.

 

Les autoritats franceses creuen que la hipòtesi més probable és la d’un incendi accidental, que s’hauria iniciat al voltant de l’agulla de la catedral, on s’estaven realitzant treballs de restauració, fet pel qual s’havia construït una bastida de 100 metres d’altura. Ara, s’interroga a les cinc empreses que treballaven en la restauració per a poder descobrir com es va produir l’incendi.

 

En el transcurs dels fets no va haver cap ferit i entre els més de 400 efectius que van participar en els treballs de control i extinció del foc únicament dos policies i un bomber van resultar ferits lleus. Des de que es va iniciar el foc, al voltant de les 18.30 hores de dilluns, i fins que es va extingir completament, a les 04.00 hores de la matinada, van haver de passar més de huit hores de treball intensiu per part dels efectius desplaçats.

 

Més de 400 efectius van participar en la reconstrucció de Notre-Dame

Més de 400 efectius van participar l’extinció del foc de Notre Dame | Cedida

 

2. Què s’ha cremat durant l’incendi?

Una de les majors preocupacions és què s’ha perdut en el procés. La catedral estava repleta de relíquies, obres d’art i evidentment la seua pròpia estructura, que era Patrimoni de la Humanitat. Un clar exemple és la mítica agulla central de Notre Dame, que durant el foc va cedir a les flames i es va enfonsar davant les exclamacions de tots els que estaven presents. Aquesta agulla va ser afegida al segle XIX per Viollet le Duc i mesurava un total de 93 metres i 500 tones.

 

 

També s’ha de lamentar que dos terceres parts del sostre, així com el creuer i el transsepte, que estan a l’interior de la catedral, s’han abatut. Els reconeguts vitralls que il·luminaven amb llum i color tota l’estança també han quedat reduïts pel foc, tot i que encara no es pot quantificar quins són els danys i si s’ha pogut salvar algun dels imponents mosaics. Finalment, els quadres més grans i els quals no van poder ser evacuats pels bombers també s’han vist greument afectats pel foc.

 

Algunes parts imprescindibles de la catedral han quedat calcinades pel foc

Algunes parts imprescindibles de la catedral han quedat calcinades pel foc | Cedida

 

Per sort, no tot ha quedat reduït a cendres. Una important part de l’estructura ha pogut ser salvada gràcies a les labors dels bombers, els quals van aconseguir mantindre en peu la façana de Notre Dame, juntament amb les dos torres que la coronen. A més, tot i la pèrdua d’algunes vidrieres, els tres rosetons medievals, datats del segle XII i XIII, s’han pogut salvar. Aquests són originals de l’època medieval i representen a la Verge, Jesús i el crist Majestat, juntament amb imatges de sants, àngels i flors del paradís.

 

Més de setanta pintures, ubicades als arcs de la nau, el cor i la capella, també s’han salvat del foc, tot i que els danys patits farà que hagen de portar-les al Louvre per a restaurar-les. Dos pintures de gran importància i de les quals encara no se sap l’estat són: ‘La vista’ de Jean Jouvenet (1716) i ‘Sant Tomàs Aquino’ d’Antonie Nicolàs (1648). Pel que fa als imponents orgues que recobreixen la nau, el més gran d’ells, fabricat per Aristide Caivallé-Coll, amb 8.000 tubs i cinc teclats, s’ha pogut salvar, tot i que necessitarà una profunda restauració.

 

Pel que fa a l’apreciat tresor de Notre Dame, s’ha pogut salvar gràcies a les labors dels bombers i en aquests moments es troba resguardat a l’Ajuntament de París. Entre les peces més reconegudes d’aquest tresor estan la túnica de lli del rei Sant Lluís, del segle XIII i la Corona d’espines que, segons la tradició, van posar els soldats romans al cap de Jesús per a burlar-se d’ell.

 

Per últim, i gràcies, en certa manera, a la casualitat, les estàtues de coure que representen als dotze apòstols i als quatre evangelistes han sigut salvades. Durant les obres de restauració es van retirar per tal d’arreglar-les i mantindre-les i per tant, no estaven allí durant l’incendi.

 

El reconegut tresor de Notre-Dame s’ha salvat gràcies a la labor dels bombers

El reconegut tresor de Notre Dame s’ha salvat gràcies a la labor dels bombers | Cedida

 

3. Com s’aconseguiran diners per a reconstruir la catedral?

Fa poques hores que la catedral més imponent de tot París ha caigut feta cendres i ja creixen desmesuradament les donacions per a reconstruir-la. Per començar, dos de les famílies amb més fortuna de França, la família Arnault, propietaris de Luis Vuitton, Dior o Givenchy i la família Pinault, amos d’empreses com Gucci, Yves Saint Laurent o Balenciaga, donaran, en total, 300 milions d’euros per a la restauració.

 

La presidenta de l’Illa de França ha assegurat que destinarà deu milions d’euros com a ajuda d’emergència. Crida a la qual s’ha sumat l’alcaldessa de Paris, qui ha manifestat que la ciutat invertirà 50 milions d’euros en la reconstrucció.

 

Però fora de França també hi ha hagut una onada de donacions, i és que el mateix Parlament Europeu ha posat en marxa una iniciativa per a recaptar fons. Antonio Tejani, el seu president, ha proposat als eurodiputats donar el seu salari per la causa, el qual sumaria 225.300 euros. Inclús la Fundació pel Patrimoni, un organisme finançat amb fons privats, ha demanat donacions a través de la seua web i de moment, prometen aportar més de 200.000 euros recaptats.

 

Però no totes les donacions són metàl·liques. El grup Charolis, el major proveïdor de fusta de roure de França, s’ha compromés a reservar els millors materials per a la reconstrucció de la catedral.

 

Les donacions per restaurar la catedral creixen desmesuradament

Les donacions per a restaurar la catedral creixen desmesuradament | Cedida

 

Quant tardarà en reparar-se per complet?

Encara no se sap de forma certa quant poden tardar en reparar per complet la catedral de Notre Dame, ja que encara queden estudis per realitzar sobre l’estat de tot el monument. Tot i això, el president de França, Emmanuel Macron, ja ha declarat que s’espera poder tindre aquest símbol de la ciutat de París en peu d’ací a uns cinc anys.

 

De moment, caldrà esperar per a tornar a vore a la ‘Nostra senyora de París’ tornar a imposar-se il·luminant la ciutat amb la seua magistral estructura, coronada per l’agulla de quasi cent metres que vigilava dia i nit París; les imponents gàrgoles que, quan es passava per davant, semblaven observar atentament els teus passos; i les majestuoses vidrieres de color que donaven vida al bell monument.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies