Defrauden més de 6 milions d'euros en pensions de persones mortes en València, Alacant i altres províncies

S'han pogut recuperar uns 4 milions d'euros
S'han defraudat més de 6 milions d'euros | Pixabay

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Secretaria d'Estat de Seguretat Social, han destapat un frau de més de 6 milions d'euros, amb el cobrament indegut de pensions de persones mortes durant el 2019, segons informa el cos de seguretat en un comunicat.

En concret, s'han arribat a estafar fins a 6.357.511 euros i 11 persones han sigut detingudes, d'un total de 36 persones identificades com a presumptes responsables d'un total de 55 delictes contra la Seguretat Social, estafa, falsedat documental i apropiació indeguda.

Les actuacions s'han fet al llarg de 2019 en 21 províncies, concretament en Àlaba, Alacant, Almeria, Astúries, Barcelona, Càceres, Cantàbria, Còrdova, Girona, Huelva, La Corunya, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Orense, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, València i Saragossa.

Molts dels implicats han mort o estan malalts greus

Les investigacions van començar en rebre's diferents denúncies. La majoria dels implicats en el benefici d'estes pensions eren persones pròximes als difunts, la majoria de la seua família. No tots els responsables identificats han pogut posar-se a la disposició de l'autoritat judicial, ja que alguns han mort, estan malalts greus o es troben en avançat estat d'edat. Uns altres es troben vivint fora d'Espanya.

S'han analitzat 12.586 abonaments indeguts, 75 comptes bancaris, 23 casos amb més de 100.000 euros defraudats, 40 pensions que superaven els deu anys d'ingressos il·lícits, 22 defuncions d'abans de l'any 2000 i 11 morts de pensionistes espanyols en l'estranger. Gràcies als mecanismes establits legalment, fins al moment s'han pogut recuperar uns 4 milions d'euros del total defraudat.

Una pensionista va continuar firmant quatre anys després de la seua mort

Entre els casos més rellevants destaca el d'una dona que, amb la finalitat de conseguir accés al compte bancari de la sa mare morta quatre anys abans, no va dubtar en arrimar-se al banc amb una actriu, que va suplantar la identitat de sa mare. D'esta manera, va conseguir l'accés als diners amb la falsificació de la firma de la titular del compte. La implicada es va beneficiar de més de 200 disposicions en efectiu, que han suposat un frau a l'Institut Nacional de la Seguretat Social de més de 74.000 euros, abonats durant els més de 20 anys de manera indeguda.

Falsificació de justificants per part d'un empleat de banca 

En un altre cas, va ser detingut un empleat de banca que va arribar a fer fins a 62 reintegraments del compte d'una dona morta. L'arrestat va falsificar els justificants d'efectiu i les cartilles bancàries de la pensionista morta i, amb la finalitat de justificar-se en el seu lloc de treball, aprofitava els moments que atenia a persones d'avançada edat per a dir-li al seu company de finestreta que la dona era molt major, pel que no podia estar dreta, i la convidava a esperar assentada. Amb esta planificació, el detingut conseguia que en caixa li entregaren els diners amb la falsa creença que la dona que estava assentada era la titular del compte. 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Ferit en un accident entre dos camions en l'A-31 en Villena" "El vent tomba un camió en l'N-340, a l'altura de Benicarló"