El Servei Navarrés de Salut, condemnat a indemnitzar a una família per intercanviar a dos nounades

En 1993, es va produir un intercanvi de bebés per error a l'Hospital Verge del Camí

El titular del Jutjat contenciós administratiu número 3 de Pamplona ha condemnat al Servei Navarrés de Salut–Osasunbidea (SNS-O) a indemnitzar amb un total de 320 000 euros a una família per un intercanvi de bebés produït per error en 1993 a l'Hospital Verge del Camí de la capital navarresa.

Queda demostrat que la demandant no era filla de sa mare

Vint-i-dos anys després, a l'agost de 2015, es va demostrar que biològicament la demandant no era filla de la seua mare, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) en una nota, en la qual assenyala que, per part seua, l'altra jove intercanviada després del naixement s'ha negat a sotmetre's a les proves corresponents per a esclarir els fets.

En la sentència, que pot ser recorreguda davant la Sala contenciosa administrativa del TSJN, el magistrat parteix d'un fet "objectiu i innegable, que no existeix filiació biològica" entre la mare i filla recurrents en este procediment.

La hipòtesi és que l'intercanvi es produís a l'hospital

Per tant, el jutge només troba una explicació: "La hipòtesi més real i probable és que l'intercanvi es va produir en l'SNS-O". I subratlla que el més real és que, havent nascut els dos bebés el mateix dia, l'intercanvi es produís a l'hospital, "quan era el personal sanitari l'únic amb accés als bebés i quan es va poder produir l'error i l'intercanvi", recalca.

Per al magistrat "seria contrari a les normes de comportament humà que dos bebés hagen estat intercanviats després de la seua alta a partir del seu 5è o 6è dia de vida i tot això sense que els seus progenitors s'adonen que donada l'alta amb el seu bebé, el bebé no és el mateix".

Què influeix en la càrrega de la prova a l'hora de valorar la responsabilitat que es reclama?

"És a dir, no és una hipòtesi realista el fet de negar la responsabilitat en l'error en l'intercanvi dels bebés per part del SNS-O, i entendre que es va lliurar de manera correcta a uns pares la seua filla i que els seus pares no anaren a reconéixer a la mateixa i intercanviar-la amb un altre bebé sense adonar-se que no és la seua filla. I tot això influeix en la càrrega de la prova a l'hora de valorar la responsabilitat que es reclama", argumenta el jutge.

El jutge rebaixa la indemnització per perjudicis

En la seua demanda, els recurrents van sol·licitar al Servei Navarrés de Salut una indemnització total pels perjudicis d'1,7 milions d'euros, encara que el jutge ha rebaixat les quantitats en la seua fallada.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Mor el bebé de catorze mesos al qual li va caure una teula al cap" "Troben el cadàver d'un bebé nounat en la pala d'una excavadora"