Quan i on veure l'eclipsi lunar de novembre i el més llarg del segle des d'Espanya

El 19 de novembre es produirà l'eclipsi lunar parcial amb major duració del segle i el podrem veure des d'Espanya molt enjorn
Eclipsi lunar | Getty Imatges

Si bé els eclipsis parcials no són tan espectaculars com els totals, el del 19 de novembre serà especial: amb una duració total de 3 hores i 28 minuts, es tracta de l'eclipsi parcial més llarg del segle XXI i encara que l'ombra de la Terra no cobrirà completament a la Lluna, (el nostre satèl·lit natural estarà cobert un 99.1%), serà possible veure un to vermellós molt similar al d'un eclipsi lunar total. Ací tot el que has de saber per a gaudir-ho al màxim.


On serà visible l'eclipsi lunar de novembre 2021?

 

A Espanya podrem veure el començament les primeres fases d'aquest eclipsi uns moments abans de l'alba. Des de les costes gallegues serà molt més fàcil captar el moment i podrem apreciar el to vermellós de la lluna.


En l'oest europeu, Àfrica, Amèrica, Pacífic, Oceania i Àsia tindran una major visibilitat de l'eclipsi lunar de novembre de 2021, es veurà amb més intensitat.

Horari de l'eclipsi lunar de novembre 2021

 

Començarem a visualitzar l'eclipsi les 07.02, hora peninsular espanyola. A partir de les 08.19 serà el moment en el qual la lluna establisca major contacte amb l'umbra. La lluna començarà a abandonar l'umbra a les 11.47. A les 13.04, hora espanyola acabarà l'eclipsi lunar parcial.


En la zona del Pacífic es podrà veure amb més claredat l'eclipsi lunar parcial, per la qual cosa els ciutadans gallecs estan de sort.


Segons l'Observatori Holcomb de la Universitat Butler (Indiana) expliquen que malgrat ser l'eclipsi lunar parcial més longeu dels últims 580 anys no és el més important.

"Aquest punt és el menys rellevant. El més important, des del punt de vista astronòmic, és que és un eclipsi parcial. Ni tan sols en els llocs com el Pacífic, on es veurà millor, la lluna arriba a estar coberta per l'ombra de la terra", explicaven des de l'observatori.


El to vermellós de la lluna es deurà a la llum difractada de l'atmosfera terrestre, serà l'única llum que il·luminarà el satèl·lit.

Com veure l'eclipsi lunar del 19 de novembre?

 

A diferència dels eclipsis solars, en els quals és necessari utilitzar lents especials o filtres per a evitar danys oculars, est i tots els eclipsis lunars són perfectament segurs de veure a ull nu.


L'únic requisit per a gaudir de l'eclipsi lunar és buscar un cel buidat, amb la menor contaminació lumínica possible. Les àrees rurals i localitats lluny de les grans ciutats són els millors llocs per a gaudir de qualsevol fenomen astronòmic.


I encara que no es necessita cap instrument òptic per a trobar la Lluna plena en el cel nocturn, utilitzar binoculars o un telescopi resulta útil per a apreciar més detalls de la superfície lunar, com les seues principals mars (planícies fosques que contrasten amb els cràters).

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La famosa discoteca 'Pirámide' es ven per Wallapop" "L'oferta de treball que irrita en xarxes per 'inhumana'"