El Nou Front Popular dona la sorpresa i demana governar França després de la seua victòria en les legislatives

L’Agrupació Nacional queda en tercer lloc amb 143 diputats

Attal dimitix com a primer ministre “fidel a la tradició republicana”

MADRID, 8 (EUROPA PRESS)

La coalició d’esquerra Nou Front Popular ha aconseguit 182 escons a l’Assemblea Nacional després de la segona volta de les eleccions legislatives franceses celebrades este diumenge, amb el que evita una majoria del partit d’extrema dreta Agrupació Nacional, que aconseguix 143 seients i queda així en tercera posició, si bé cap dels partits aconseguix la majoria absoluta de 289 diputats.

El segon grup en la cambra baixa és per a Junts per la República, els partits afins a l’actual president de França, Emmanuel Macron, que han aconseguit 168 seients en uns comicis marcats per una històrica participació que ha arribat a superar el 65 per cent, una xifra sense precedents des del 1997. Els resultats suposen una bolcada pel que fa a la primera volta, en la qual Agrupació Nacional va ser la formació més votada amb més del 33 per cent de suport.

Després dels resultats del 30 de juny, els partits d’esquerra i de centre van engegar un cordó sanitari per a intentar impedir un govern d’extrema dreta.

MÉLENCHON DEMANA A MACRON UN GOVERN DEL FRONT POPULAR

El líder del Nou Front Popular, Jean-Luc Mélenchon, ha emplaçat al president, Emmanuel Macron, a encarregar-los la formació de govern. Macron “té el deure cridar al Nou Front Popular a governar”, ha afirmat Mélenchon davant dels seus simpatitzants reunits a París.

“El primer ministre ha d’anar-se” i Macron “ha de cedir i admetre esta derrota sense intentar eludir-la de cap manera”. “El president té el poder, té el deure convocar al Nou Front Popular per a governar”, ha reblat el dirigent d’esquerres.

Poc després, el primer ministre francés, Gabriel Attal, ha anunciat des del pati de la Palacio de Matignon, residència oficial del cap de Govern que presentarà aquest mateix dilluns la seua dimissió al president, Emmanuel Macron, “fidel a la tradició republicana”.

No obstant això, ha subratllat que el centrisme “està vivito i coleando” gràcies a la “determinació” dels seus representants. “Hem aguantat i tenim tres vegades més diputats que les estimacions suggerides a l’inici d’esta campanya”, ha destacat en el seu discurs.

ÚLTIMES NOTÍCIES