Albares aclarix que Orbán es va reunir amb Putin a títol bilateral i advertix: ‘No va ser a Moscou en nom de la UE’

MADRID, 8 (EUROPA PRESS)

El ministre d’Assumptes exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha rebutjat que la reunió que el primer ministre hongarés, Viktor Orbán, va mantenir la setmana passada amb el president de Rússia, Vladimir Putin, fora en nom de la Unió Europa. També ha demanat a Budapest que vaja amb compte i no caiga “en ambigüitats” i diferencie les reunions bilaterals de les quals són en nom dels Vint-i-set.

“Per descomptat que està volant per lliure i està fent viatges que no tenen cap clau més que una clau bilateral, no representen a Europa, per descomptat”, ha respost el ministre en ser preguntat en una entrevista en RNE, recollida per Europa Press, sobre si les reunions d’Orbán amb Putin o amb el president de Xina, Xi Jinping, havien sigut en qualitat de president de torn del Consell de la UE.

Espanya, segons el cap de la diplomàcia, “no recolza com a viatges europeus” els viatges que ha fet Orbán, ni tampoc ho fan les institucions europees. Això sí, el primer ministre hongarés “té tot el dret del món” a fer els viatges bilaterals “que considere”, però per descomptat “no parlar en nom d’Europa”.

“No va ser a Moscou en nom d’Europa, això ha de quedar molt clar, ho va dir també la presidenta de la Comissió (Ursula von der Leyen), l’Alt Representant (Josep Borrell) i per descomptat els governs europeus ho deixem molt clar, el viatge a Moscou no va ser en nom dels 27”, ha prosseguit Albares, fent una crida a reflexionar i aclarir “el que pugues i no pot fer una Presidència del Consell de la UE”.

Després de recordar la “molt exitosa Presidència del Consell Europeu” que va ostentar Espanya el passat any, el ministre d’Exteriors ha ressaltat la importància de “ser acurat i no caure en ambigüitats” quan un país rep l’encàrrec, “i separar clarament quan un parla en nom dels 27 i quan un actua bilateralment”.

ÚLTIMES NOTÍCIES