Mazón demanarà a Sánchez que no negocie finançament sense totes les CCAA i que assumisca cost d’acollir menors migrants

Reclamarà el fons d’anivellació per a “comunitats infrafinançades” i que la Comunitat es beneficie si es condona deute

VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, exigirà al president del Govern, Pedro Sánchez, en la seua reunió d’este divendres a la Moncloa, que no hi haja “negociacions singulars” en matèria de finançament autonòmic i que l’Estat assumisca tot el cost d’acollir a menors migrants a la Comunitat Valenciana.

El finançament i la immigració centren algunes de les 56 mesures que el Consell ha redactat en un document de 92 pàgines, consultat per Europa Press i presentat a 48 hores de la reunió amb Sánchez, dins de la seua ronda amb tots els presidents autonòmics.

En matèria de finançament, Mazón exigirà a Sánchez la reforma urgent del sistema i li recordarà que la Comunitat és la comunitat “més castigada” per al infrafinançament, la qual cosa “ha obligat a recórrer al endeutament per a cobrir el dèficit de finançament per a sufragar els servicis públics bàsics”.

Reclamarà que la reforma s’aborde de forma multilateral -en la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF)– i que, fins llavors, es creu immediatament un fons transitori d’anivellació que iguale a la mitjana “a les comunitats infrafinançades”. El comitè d’experts de Les Corts ha quantificat este fons en 1.782 milions anuals durant els pròxims quatre anys.

Quant al deute, el president defensarà que qualsevol condonació parcial del deute que no vaja acompanyada de la reforma del sistema de finançament és un pegat que no resol el problema”, però demanarà que la Comunitat reba “el mateix tracte” si es condona la d’una altra autonomia, “amb criteris clars i sense contraprestacions”. Rebutjarà així “fermament qualsevol negociació bilateral per a pactar una negociació singular per a Catalunya”.

En política fiscal, demanarà a Sánchez 352 milions d’euros a abonar el 2024 per la disminució de l’IVA i la suspensió de l’impost a l’electricitat -l’any passat, el Consell va reclamar 68 milions via contenciós-administratiu per estos conceptes-.

Sobre fons europeus, sol·licitarà que la Generalitat dispose de més capacitat de decisió i més seguretat jurídica o que no calga retornar els diners sobrants si es complixen els objectius.

SERVICIS SOCIALS

Dins de les polítiques socials, Mazón plantejarà la transferència de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i el pagament per part de l’Estat del 50% de les prestacions de dependència -calcula que a cap d’any haurà de 3.441 milions d’infrafinançament acumulat-.

També demanarà que el Govern assumisca íntegrament el cost financer “real” la cura de menors migrants, ja que “el cost d’atendre’ls és de sis sis milions anuals”, i que s’establisquen “les previsions necessàries per a la correcta determinació de la seua edat”.

Unes altres de les seues peticions seran que el Govern transferisca a les comunitats els fons del Bono Lloguer Jove 2024-2025 i que concrete el nou Pla Estatal d’Habitatge 2026-2029, en el qual considera que la Generalitat ha d’exigir com a mínim 200 milions d’euros.

Preguntarà a més per l'”amenaça” de la ministra Isabel Rodríguez que no pagaria les ajudes a les autonomies que no complisquen la Llei d’Habitatge, la qual cosa “podria posar en perill tant l’anualitat del 2025 pendent i signat com el nou pla” amb un total de “243 milions en joc”.

SANITAT, EDUCACIÓ I CULTURA

En sanitat, Mazón tornarà a exigir la compensació de la despesa per l’assistència sanitària a pacients desplaçats -calculen un impacte de 798,9 milions-, més especialistes de Família, Geriatria, Psiquiatria i Radiodiagnòstic, i l’homologació de títols universitaris de Medicina per part del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats

En educació, demanarà més fons per a l’educació infantil de 0-3 anys , una EBAU única, més finançament estatal per a complir la llei universitària LOSU en les universitats públiques -calculen 241,9 milions a l’any- o més autonomia per a establir l’edat de permanència als centres d’Educació Especial.

En matèria de cultura defensarà la “reivindicació històrica” de la devolució de la Dama d’Elx a la seua ciutat, un IVA reduït del 10% a festes i tradicions valencianes o “el reconeixement de la identitat valenciana, i especialment del nom del nostre territori com Comunitat Valenciana, i el nom de la nostra llengua com a valencià” per part de l’Estat i tots els seus organismes.

ECONOMIA, TRANSPORT I INDÚSTRIA

Dins de l’àmbit econòmic, demanarà un nou sistema de repartiment de fons per a polítiques actives d’ocupació i la implementació del Mecanisme Red, o una altra fórmula similar, en el sector de l’automoció -ho xifren en 60 milions d’euros- per a cobrir la protecció dels treballadors i accions formatives per a la seua requalificació i la seua futura ocupabilitat.

En matèria d’infraestructures, sol·licitarà renovar el conveni de 300 milions amb el Ministeri de Transports i que s’execute tot el Pla de Rodalies 2017-2025 -denuncien que fins al 2024 només s’havien mobilitzat 355,4 milions dels 1.081 assignats- i els trams del Corredor Mediterrani projectats a la Comunitat.

Unes altres de les seues peticions seran l’ampliació “urgent” dels aeroports d’Alacant-Elx i València, amb l’objectiu que abans del 2027 estiga finalitzat el tràmit administratiu previ; el soterrament de les vies de tren d’Alfafar, on s’han registrat 78 morts en les últimes dècades; l’execució del Tren de la Costa entre Gandia, Oliva i Dénia, o avançar en la nova estació central de València i en el túnel passant.

En l’àmbit industrial, demanarà una comissió bilateral per a avançar en el PERTE Xip, canviar la Llei 18/2022 perquè les empreses de taulells no es vegen afectades pel període màxim de pagament a proveïdors de 60 dies, pactar amb la UE ajudes al sector ceràmic o impulsar mesures aranzelàries de suport al sector tèxtil i incentius fiscals per a l’audiovisual, així com un major impuls per a la futura gigafactoria de bateries de PowerCo (grup Volkswagen) a Parc Sagunt II.

MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I JUSTÍCIA I INTERIOR

Al medi ambient, exigirà 200 milions per a regenerar la costa i altres 202,7 milions per a actuacions hídriques pendents en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), de les quals algunes afecten al sanejament del Parc Natural de l’Albufera de València.

Sobre este tema, reclamarà que no hi haja més retallades en el transvasament Tajo-Segura -es calculen 6.000 milions en pèrdues i al voltant de 15.000 ocupacions- i que s’articule un pla estatal de l’aigua.

En agricultura, sol·licitarà més ajudes a la sequera -es calculen pèrdues de 118,8 milions el 2024 en els cultius- i convocar la Taula de la Sequera, a més d’un reforç de les inspeccions en els ports per a evitar l’entrada d’importacions amb plagues i malalties.

D’altra banda, en justícia i interior demanarà més jutjats per a compensar la “sobrecàrrega de treball” -amb un cost benvolgut en 29,28 milions-, suport a les reivindicacions dels funcionaris, més fons per a les oficines d’assistència a víctimes del delicte, més places de la unitat adscrita de Policia o “impulsar el dret civil valencià”.

ÚLTIMES NOTÍCIES