26 C
València
Divendres, 11 juliol, 2025

Sobre el decàleg de valors del valencià

Jordi Cassany, professor, secretari de Taula de Filologia Valenciana i membre del Cercle Isabel de Villena, ha fet un elaborat Decàleg de Valors del Valencià, consistent en un llistat-argumentari de moltes de les coses per les quals és bo i positiu voler i conéixer el valencià, parlat i escrit, començant per la seua virtut comunicativa, com qualsevol llengua tradicional i moderna i, particularment, com les altres llengües romàniques (castellà, portugués, francés, italià, romanés i altres parlars romànics).

Cassany assenyala, en el mencionat decàleg, algunes coincidències amb l’anglés, que contribuïxen a la introducció en el seu aprenentatge. L’acceptació de nombrosos neologismes per part de les autoritats lingüístiques d’esta llengua fa que esta normativa estiga molt actualitzada en els seus usos, que la fan una llengua ben viva.

- Advertisement -Telegram València Diari

L’autor de l’argumentari esmentat indica la quantitat de parlants d’este idioma, més de dos milions en la variant pròpiament valenciana i més de cinc milions en tot el domini lingüístic. Té més parlants que huit idiomes d’estats europeus (maltés, islandés, eslové, estonià, letó, finés, danés i eslovac). I més també que l’hebreu. En Internet té una posició destacada, la 34a entre les més de 6.000 llengües del món. Hi ha aprenents de valencianocatalà en vora 150 universitats estrangeres de quatre continents.

Ser valencianoparlant des de menuts i castellanoparlants alhora (i viceversa) ens permet ser multilingües des de ben prompte i tindre una boníssima disposició en tots els sentits per a l’aprenentatge d’altres llengües. El bilingüisme que tenim, sempre que tingam el valencià i el castellà ben arrelats, ajuda el multilingüisme. Per altra banda, les criatures valencianoparlants, des de les primeres paraules, poden mesclar veus dels dos idiomes, en un principi, però a partir dels tres anys, dalt o baix, destrien les dos parles, cada dia millor. Recorde que al meu fill, amb tres anys i un poc més (any 1983), una amigueta castellanoparlant, estant fent uns deures inventats, li digué: “Déjame un lapicero”, i ell li contestà: “Es que no en tengo”. Eixa classe d’interferències als quatre/cinc anys, com qualsevol xiquet/xiqueta valencianoparlant, ja no les feia. La televisió i l’escola feien que destriara adequadament els dos idiomes. Dos amiguetes, companyes seues en l’escola del poble, Jennifer i Tània, de mares valencianoparlants i pares castellanoparlants, no tenien ni  han tingut mai cap problema en l’aprenentatge i domini del castellà. Ni del valencià.

Jo mateix, valencianoparlant des que vaig dir “Vullc ma”, no recorde haver tingut massa problema en l’aprenentatge del castellà en l’escola (1956 a 1966), a pesar que no hi havia televisió en els primers anys d’eixa etapa. Però també ajudava que la mestra de pàrvuls i els dos mestres dels estudis primaris entenien o parlaven en valencià, encara que no en classe. Eren altres temps.

Esta llengua, com assenyala Cassany, és posseïdora de tradicions arrelades i pròpies de la cultura valenciana, que són senyals d’identitat per als valencians, siguen d’un parlar o d’un altre. És la llengua dels trinquets, de la pilota valenciana, dels col·lectius de llauradors, de la música de banda, que tant ens identifica, com la de les festes de Moros i Cristians, de les traques i mascletaes, era també la llengua oral de Blasco Ibáñez i d’Azorín, de la pesca de l’Albufera. Del Misteri d’Elx i del Tirant lo Blanch. D’Isabel de Villena, de Joanot Martorell i d’Ausiàs March, dels nostre gran Segle d’Or. El primer diccionari d’una llengua romànica va ser el Liber Elegantiarum, publicat en 1489,del notari valencià Joan Esteve. El nom d’alguns menjars que ens identifiquen com a valencians, com la paella, el panoli, l’allioli, la fideuà i més han sigut admesos i adaptats per la normativa del castellà, i alguns són de coneixement internacional. Hi ha més de tres-centes paraules en el castellà normatiu i usual que procedixen del valencià-català, com les citades i coet, clavell, faena, moll, paper, saste, viatge, etc.

I és una bonica particularitat els parlants castellans de l’interior i del sud. No és una parla vulgar, és un castellà amerat de valencianismes i aragonesismes. I tots som valencians, com diu Cassany. I de tot això i més ens parla este autor en el Decàleg de Valors del Valencià. I com que eixa relació de coses positives del valencià dona per a molt, en columnetes pròximes seguirem parlant d’eixes coses bones d’esta llegua i de la convivència amb la veïna.

Últimes notícies

Divendres estable en la Comunitat Valenciana abans de fortes tempestes el dissabte a Castelló

La Comunitat Valenciana viurà un divendres amb temps estable que derivarà en pluges i tempestes en interior de Castelló i València. El dissabte s'espera un increment de la intensitat amb tempestes molt fortes i graníssol a Castelló.

Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa lideren la preferència de docents per a trasllats en 2025

La Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andalusia són les comunitats més demandades per docents que busquen traslladar-se en 2025, mentres Madrid i Catalunya registren més eixides.

Tempesta intensa deixa 32 litres per metre quadrat en menys d’una hora a Enguera, València

Una tempesta d'alta intensitat descarrega 32 litres per metre quadrat en la zona de La Matea, Enguera, València, amb avís taronja per fortes pluges i graníssol.

El València CF embene a la promesa Yarek Gasiorowski al PSV per deu milions d’euros

El València CF ha concretat la venda de la seua jove defensa central Yarek Gasiorowski al PSV Eindhoven per deu milions d'euros, incloent-hi un percentatge en futures vendes. Gasiorowski, format en la pedrera valencianista, ha disputat 35 partits oficials i és internacional en categories inferiors d'Espanya.

Cinc cossos en descomposició trobats en les costes valencianes en els últims dies

La Guàrdia Civil i Salvament Marítim van trobar cinc cossos en descomposició en aigües valencianes, possiblement víctimes d'un naufragi de pastera.

Cimera Empresarial destaca la importància del turisme i rebutja la imposició de reduir la jornada laboral

La Cimera Empresarial recalca el paper clau del turisme en l'economia espanyola i s'oposa a la reducció obligatòria de la jornada laboral, promovent un enfocament basat a guanyar més i augmentar la productivitat.

Consum impulsa la seua expansió a Catalunya amb 220 milions per a 60 noves botigues i millora logística a Zona Franca de Barcelona

Consum invertirà 220 milions d'euros fins a 2027 per a obrir 60 botigues a Catalunya i modernitzar la seua xarxa logística a la Zona Franca de Barcelona, generant més de 1100 ocupacions.

Cent taulells a Catarroja mostren el nivell de l’aigua després de la dana del 29 d’octubre

L'Ajuntament de Catarroja ha instal·lat cent taulells en diversos carrers per a assenyalar fins a quina altura va arribar l'aigua després de la dana del passat 29 d'octubre, com a record i senyal de la reconstrucció.