Aerte demana la vacunació dels centres de dia i en cases tutelades amb la mateixa prioritat que residències

L'associació ha recalcat que els centres de dia tenen «un paper fonamental» en l'atenció a persones amb dependència
Demanen la vacunació «immediata» en els centres de dia i cases tutelades | iStockPhoto (Teka77)

L'Associació Empresarial de Residències i Serveis d'Atenció a la Dependència de la Comunitat Valenciana (Aerte) ha exigit la vacunació «immediata» de les 15.000 persones que són ateses en centres de dia de majors i de diversitat funcional i de les 800 ateses en cases de salut mental, ja que «el seu nivell de vulnerabilitat és el mateix que el de les persones que reben atenció en residències», segons ha assenyalat la patronal en un comunicat.

Sobre este tema, ha recalcat que els centres de dia tenen «un paper fonamental» en l'atenció a persones amb dependència, però «no sempre tenen el reconeixement que mereixen». Aerte ha assenyalat que durant la pandèmia les persones que eren ateses en eixos centres «han patit una deterioració important per no poder acudir a ells, el que ha posat encara més el valor del treball que fan». No obstant això, en les proves PCR i la vacunació «queden relegats inexplicablement».

En eixe sentit, ha comentat que els pareix «molt bé» que es parle ja de la vacunació de persones dependents que viuen en les seues cases, però ha qüestionat que «no es concrete prèviament quan es durà a terme la mateixa a les persones que són ateses en centres de dia, de majors i de persones amb discapacitat, ni en els habitatges tutelats de salut mental, la prioritat de la que és clara».

El paper de les cases tutelades

Igualment, ha destacat que les cases tutelades responen a «un model avançat d'atenció a les persones amb problemes de salut mental basat en l'autonomia personal, centrat en la persona i amb un caràcter d'integració comunitària que està donant grans resultats».

No obstant això, tot i que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives els ha considerats en la normativa com a recursos residencials, ha criticat que Sanitat «no contempla la seua vacunació immediata ni les proves PCR per a nous ingressos ni per a treballadors, el que pareix contradictori».

«Si les cases tutelades són com una vivenda qualsevol, les limitacions han de ser les generals de la població. Si són recursos residencials, han d'accedir a proves i vacunació com a prioritat 1. El que no es pot és limitar drets per a unes qüestions i no permetre l'accés als recursos sanitaris corresponents per a unes altres», ha postil·lat.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Les últimes declaracions de Puig sobre el final de les restriccions" "Sanitat obre la porta a posar la vacuna d'AstraZeneca a la gent major"