Compte als banys públics: per què no hauries d'usar els assecadors de mans

Un estudi revela que el mètode més segur per eixugar-se les mans és fer servir tovalloles de paper
Un estudi revela que els assecadors de mans que hi ha als banys públics ajuden a escampar bacteris i gèrmens. | Europa Press

Els assecadors d'aire d'alta velocitat no només deixen més contaminació a les mans mal rentades en comparació amb les tovalloles de paper, sinó que durant l'assecament de les mans també poden propagar gèrmens a la roba i, en última instància, transferir més bacteris a altres superfícies, segons un estudi publicat a 'Infection Control & Hospital Epidemiology', la revista de la Societat d'Epidemiologia Sanitària d'Amèrica.

L'assecador de mans ajuda a transferir els bacteris a la roba

Per tal de comprendre millor l'impacte de l'assecament en la higiene de les mans, els investigadors van fer un experiment per conèixer el paper dels diferents mètodes d'assecament de mans en la propagació de gèrmens de les mans mal rentades més enllà del bany. Per a l'estudi, els voluntaris van desinfectar les seues mans amb un desinfectant d'alcohol al 70%, les van submergir en una solució viral inofensiva, les van sacsejar i després les van eixugar amb un assecador d'aire o tovalloles de paper.

Durant l'experiment, els voluntaris també van usar un davantal per comprovar la contaminació que es produïx la roba. Després, els voluntaris van fer un recorregut predeterminat a través de l'hospital tocant superfícies d'ús comú, com els botons de l'ascensor, durant el seu trajecte. En este sentit, es van estudiar mostres de les superfícies que van tocar els voluntaris, així com les dels davantals.

«Segons l'usuari i la contaminació de la superfície observada després de l'assecament de mans amb assecadors d'aire d'alta velocitat, qüestionem l'elecció d'assecadors d'aire en entorns d'atenció mèdica», ha explicat Ines Moura, investigadora de la Universitat de Leeds al Regne Unit, i autora de l'estudi. «Els microbis que queden després d'eixugar-se les mans poden transferir-se a les superfícies a través de les mans i la roba contaminades», ha assegurat.

Les tovalloles de paper, més efectives

Segons explica, de mitjana, els nivells de contaminació de les superfícies que els voluntaris van tocar amb les mans van ser 10 voltes més alts després d'assecar-les amb un assecador d'aire que amb tovalloles de paper. En este sentit, els investigadors també van comprovar que hi ha una major transferència microbiana al davantal quan els voluntaris van fer servir l'assecador d'aire. La transferència de microbis a la roba dels voluntaris després d'utilitzar l'assecador d'aire també va contribuir a la propagació de gèrmens.

«L'estudi es va dur a terme en un entorn d'atenció mèdica i té lliçons importants per a les institucions de salut que encara tenen assecadors d'aire d'alta velocitat en els banys, però els resultats també són rellevants per als banys públics amb molt de trànsit», ha conclòs Moura.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Godella llança una campanya per a promocionar als autònoms i professionals" "Vicent Marzà parla sobre la vacunació del personal educatiu"