La DGT ho reconeix: no té competències per sancionar el mal ús de la mascareta dins del cotxe

L'organisme assegura que no es poden treure punts del carnet per infringir les restriccions anticovid als vehicles

L'aplicació de l'estat d'alarma ha generat en diverses ocasions alguns dubtes legals a l'hora de saber si jurídicament es podien aplicar algunes de les sancions anunciades. Així es troben en el cas de l'ús de les mascaretes dins dels cotxes, una mesura que ara mateix és obligatòria. El dubte, però, és qui ha de sancionar la infracció i d'acord amb què.

Doncs, bé, este dimecres, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat una miqueta de llum en esta qüestió. I ho ha fet amb una sorprenent afirmació: ells no tenen competències per sancionar conductors que no complisquen adequadament les mesures relatives a l'ús de la mascareta.

Segons la DGT, «l'ús de la mascareta és una mesura sanitària i de salut pública. Per tant, la Direcció General de Trànsit no té cap mena de competència sobre la regulació de la mateixa», ha manifestat el departament dirigit per Pere Navarro en un comunicat emés per l'organisme a partir de l'aparició de diverses informacions en este sentit.

Així mateix, també s'ha precisat que «no hi ha cap article a la Llei de Trànsit i Seguretat Viària -ni en els reglaments que la desenvolupen- que reculla que el fet de no portar la mascareta, treure-se-la o altres accions amb la mateixa siga un precepte infractor. I encara molt menys que vaja acompanyat d'una pèrdua de punts del permís de conduir». Per estos motius, doncs, des de la DGT s'han mostrat contundents: «No és sancionable».

Possibles canvis en l'ús de la mascareta en els espais a l'aire lliure

Des de la seua publicació en el BOE i la seua posterior difusió a través dels mitjans de comunicació va generar polèmica. Gairebé d'amagat, ens assabentàvem que a partir d'ara seria obligatori portar mascareta en espais oberts com una platja o la muntanya encara que es pogués mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres.

Esta mesura del govern espanyol va causar el rebuig de bona part de la població, però també d'experts o governs autonòmics. Ara, davant les pressions, l'escenari pot canviar. L'obligatorietat de l'ús de la mascareta en espais oberts serà un dels punts que es debatran avui en un nou Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut entre el ministeri i les diferents conselleries de Sanitat i Salut, que s'ha de celebrar este dimecres.

Segons avança el diari 'El Mundo', contemplaria que sí que es puga ser a la platja sense màscara, sempre que es guarden 1,5 metres de distància amb altres grups de persones que siguen «no convivents o assimilats».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Labora obri la inscripció de 90 cursos gratuïts per a aturats" "Cultura declararà BIC la paella valenciana"