Els dubtes que has de resoldre abans de posar-te la vacuna

El Ministeri de Sanitat respon a les preguntes més freqüents sobre la campanya d'immunització
La vacuna s'ha convertit en un element molt important per a frenar l'expansió del coronavirus  | Salut

La vacuna s'ha convertit en la principal esperança per a combatre el virus que va fer esclatar una pandèmia mundial fa pràcticament un any. En molt pocs temps, s'ha conseguit crear diferents sèrums en temps rècord i tot i que hi ha hagut certs problemes, pareix que l'inici de la campanya d'immunització juntament amb les restriccions està donant els seus fruits i és que Espanya ha registrat el número de contagis més baix d'este 2021. 

La vacuna s'ha convertit en un element molt important per a frenar l'expansió del coronavirus. Per este motiu, els experts han assenyalat que és recomanable que tots continuem usant les ferramentes disponibles per a frenar la propagació del virus i posar fi a l'epidèmia. Tot i això, en tractar-se d'una nova malaltia i d'un sèrum completament nou, moltes persones han mostrat els seus dubtes sobre l'administració de la dosi. Per això, hem volgut respondre a les preguntes més freqüents, recollides pel Ministeri de Sanitat, sobre esta qüestió.

És obligatori vacunar-se?

Tal com passa amb la resta de vacunes a Espanya, la vacuna del coronavirus tampoc és obligatòria. Cada persona pot decidir si se la posa o no.

És segura la vacuna?

Totes les vacunes han passat per mecanismes exhaustius de seguretat per a comprovar que no només siguen eficaces, sinó que a més no perjudiquen la salut. Els sèrums contra el coronavirus han sigut provats en persones humanes a través d'assajos clínics en diferents fases i fins que no s'ha demostrat que són segurs i eficients no han estat distribuïts.

La seguretat de les vacunes és fonamental perquè estes siguen autoritzades. En la Unió Europea les vacunes són avaluades per l'Agència Europea del Medicament.

Les persones que prenen Sintrom o altres anticoagulants orals poden rebre la vacuna?

Les persones que estan en tractament crònic com anticoagulants i que mantinguen controlat i estable l'indicador de l'índex internacional normalitzat (INR) poden ser vacunats sense problema. Si es presenta qualsevol dubte, es pot consultar amb el personal sanitari responsable del tractament.

Les persones immunodeprimides o en tractament immunodepressor es poden vacunar?

Estes persones es troben dins del grup de risc si contrauen Covid-19 de forma greu, pel que és important que siguen vacunades, a menys que estiga contraindicat per ells, tot i que no hi ha dades definitives sobre la seguretat i l'eficàcia en ells. No es recomana la interrupció del tractament immunodepressor pel moment.

 

Em puc vacunar si estic embarassada? I si tinc un bebè lactant?

No hi ha evidència suficient per a recomanar l'ús de les vacunes durant l'embaràs tot i que no hi ha cap indicació de problemes de seguretat per la gestació. La injecció s'haurà de posposar fins després del part. Si l'embarassada té risc alt d'exposició o de complicacions podria valorar-se l'opció que reba el sèrum de manera individualitzada.

Tot i que tampoc hi ha dades sobre possibles efectes de la vacuna durant la lactància, no es considera que supose un risc per al lactant, tenint en compte la classe de sèrums actualment autoritzats.

Quins són els beneficis de vacunar-se?

El principal objectiu de la campanya d'immunització és prevenir el coronavirus i disminuir la seua transmissió i taxa de mortalitat. La vacuna és realment important perquè protegix a cada persona que haja rebut el sèrum i, a demés, també a la resta de població de manera indirecta.

La vacuna protegix contra les noves variants del coronavirus?

Si les noves mutacions del Covid-19 no afecten la totalitat de la proteïna S és molt probable que la vacuna seguisca sent efectiva perquè estimula el sistema immune per a combatre-la. De moment, les dades del laboratori apunten que els actuals sèrums donen respostes d'anticossos que mantenen la seua capacitat neutralitzant davant de les noves variants.

Quines són les contraindicacions?

La vacuna no està recomanada en aquelles persones que han tingut reaccions al·lèrgiques greus o algun component de la vacuna. Per aquells que han tingut al·lèrgies a altres vacunes o medicaments amb components diferents que no estan presents en els sèrums contra el coronavirus, s'ha d'administrar amb precaució. Ha d'estar baix observació durant uns 30 minuts després de rebre la injecció.

Tot i que per les persones amb al·lèrgies alimentàries, a animals, al·lèrgens o làtex, entre altres, no està contraindicada la vacuna, també hauran d'estar en observació durant 15 minuts després de rebre el sèrum.

Té efectes secundaris?

Pot tindre reaccions adverses, com febre o dolor al lloc de la injecció, tal com passa amb tots els medicaments. Els efectes que s'han observat en els assajos clínics es poden consultar al prospecte i a la fitxa tècnica de cada vacuna, que està disponible a la pàgina web del CIMA. 

 

Què he de fer si patisc una reacció adversa després de la vacunació?

És necessari buscar atenció sanitària al teu centre de salut o hospital de referència, segons la importància de la reacció que hages patit. A demés, és de vital importància que el personal siga notificat al Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d'Ús Humà (SEFVh).

Quin preu tenen les vacunes?

Són gratuïtes per a tota la ciutadania.

Puc triar quina vacuna em vull posar?

No, no és possible triar la vacuna. La campanya d'immunització davant del coronavirus està condicionada per la greu situació epidemiològica, pel que és el govern espanyol qui decidix quin sèrum va dirigit a cada persona segons el grup de població.

M'he de vacunar si ja he passat el Covid-19?

La reinfecció pel nou coronavirus és excepcional en els 6 mesos posteriors a una infecció natural. Per este motiu, es podria retardar la vacunació en aquelles persones que ja han patit la malaltia o la infecció en els sis mesos previs a la vacunació i prioritzar a qui no s'ha contagiat. De moment, este retard només serà aplicat en persones menors de 55 anys i sense condicions de risc.

Quantes dosis són necessàries per a ser immune?

La immunització no està assegurada al 100% en les persones vacunades, però les tres vacunes actualment autoritzades produïxen una resposta immune protectora elevada, d'entre el 59,5% i el 95% en aquells que han rebut les dos dosis.

Quant dura la protecció de la vacuna contra el coronavirus?

De moment, es desconeix quant dura protecció de la vacuna, però segons la informació que ha compartit el Ministeri de Sanitat, estan treballant a estudiar l'efectivitat i la duració de la protecció. Tot i això, el cap d'epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante, ha assegurat que «tot fa pensar que com a mínim tindrà un període de temps igual que el de la infecció habitual. És a dir, entre huit, deu o dotze mesos».

Què passa si em contagie després de rebre la primera dosi?

Si es tracta d'una persona més gran de 55 anys o menor d'uesta edat, però amb condicions de risc s'esperarà a la recuperació i que acabe el període d'aïllament perquè rebi la segona dosi. Les persones menors de 55 anys i sense condicions de risc hauran d'esperar 6 mesos per a completar la pauta de vacunació amb l'administració de la segona dosi.

Puc transmetre el Covid-19 després de rebre la vacuna?

Encara es desconeix si la vacuna impedix que les persones vacunades s'infecten i, encara que no es posen  malaltes, puguen transmetre el virus a altres persones. Són dades que s'aniran coneixent a mesura que es vaja vacunant a la població.

Quant tarda en fer efecte la vacuna del nou coronavirus?

La vacuna de Pfizer obté la protecció més elevada una volta han passat 7 dies després de la injecció. La de Moderna passats 14 dies i la d'AstraZeneca 28 dies després. És molt important que fins que una proporció important de la població estiga immunitzada totes les persones continuen complint les restriccions.

Qui decidix quines persones es vacunen, quan i com?

En Espanya s'està duent a terme una única estratègia de vacunació. Les primeres vacunes només estan disponibles en una unitat exacta i s'ha establert un ordre de prioritat cronològic dels grups de població després d'una avaluació en funció de criteris que inclouen el risc d'exposició, de transmissió i de malaltia greu.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, a on estan representades les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha estat qui ha pres la decisió de quines són les persones que poden rebre les primeres injeccions.

On em vacuno?

De moment, les vacunes només estaran disponible en els servicis de salut, a on seran administrades a altres grups prioritaris. Cada comunitat autònoma determinarà el lloc o llocs de vacunació segons les persones a vacunar.

 

A on em vacune si em trobe a una autonomia diferent de la meua residència habitual?

Si este és el teu cas, has de consultar el servici de salut de l'autonomia a on et trobes i si hi ha la possibilitat rebre la vacuna allà. 

Que han de fer els estrangers residents en Espanya per a vacunar-se? I els espanyols residents en altres països?

En Espanya s'està vacunant a totes les persones incloses als grups prioritaris, independentment de la nacionalitat o del seu tipus d'assegurança. Durant les següents fases es valorarà com vacunar als espanyols residents en l'estranger.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Sanitat, hostaleria i oci treballen en un pla de desescalada a partir de març" "Espanya rep una nova vacuna que és diferents de les que tenim"