El govern espanyol baixarà l'IVA de les mascaretes a partir del pròxim dimarts

L'Executiu ha rebut el vistiplau de la Comissió Europea
La rebaixa s'aprovarà durant el pròxim Consell de Ministres | Pexels | Karolina Grabowska

La rebaixa de l'IVA de les mascaretes ja és una realitat. El govern de Pedro Sánchez ha anunciat este dimecres que finalment es rebaixarà IVA del 21% actual al 4%, després de rebre el vistiplau de la Comissió Europea durant la vesprada del dimarts. La rebaixa s'aprovarà el pròxim dimarts durant el Consell de Ministres.

La pressió sobre l'Executiu per a aplicar esta mesura havia augmentat durant les últimes setmanes a causa de diferents campanyes que s'han dut a terme a través de les xarxes socials per a denunciar que l'IVA que s'aplicava, fins ara, en les mascaretes en Espanya era dels més elevats d'Europa. De fet, fa una setmana, va ser motiu de polèmica la diferència de preu de les mascaretes entre Espanya i Portugal.

No obstant això, el govern espanyol mostrava reticències a abaixar l'IVA de les mascaretes perquè la directiva europea no permet eixos canvis. És per això que des del govern van contactar directament amb la Comissió Europea per a preguntar si era possible, en el context de pandèmia actual, fer eixos canvis.

ESte dimarts la Comissió va respondre al requeriment d'Espanya, pel que el govern imposarà una baixada de l'IVA al 4% en els pròxims dies. La resposta de la Comissió confirma que no es pot fer una baixada d'estes característiques, però ha manifestat que no multarà a cap país que no complisca amb esta regla, com a mínim en el context actual.

Adriana Lastra, portaveu del PSOE en el Congrés, va defensar la postura del govern davant de la pressió de l'oposició, assegurant que altres països com Itàlia «es van saltar la llei» per a reduir el preu de les seues mascaretes, i que a l'Executiu espanyol «li importa complir les normes, i per tant volem que les decisions que adoptem siguen conforme a dret».

El preu de les mascaretes, a debat

El preu de les mascaretes ha estat objecte de debat pràcticament des de l'inici de la pandèmia, però, sobretot, des que es va convertir en un 'accessori' obligatori fins i tot per a eixir al carrer. Per este motiu, el govern s'havia mostrat obert a reduir «sí o sí» el preu de les mascaretes, però encara no s'havia arribat a un enteniment sobre com fer-lo, si baixant l'IVA o imposant un preu de venda al públic màxim inferior a l'actual.

Diferents membres del govern van haver d'eixr a defensar esta qüestió després que alguns mitjans publicaren que era Hisenda qui rebutjava la reducció de l'IVA de les mascaretes per por de perdre més de 1.500 milions d'euros en ingressos. 

Montero va informar que la directiva europea permet reduir l'IVA de les mascaretes que es distribuïxen en centres públics, com per exemple als hospitals, però que impedix rebaixar-lo quan el producte es venga al mercat, que és a on la gran majoria d'espanyols adquirixen les mascaretes actualment.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"URGENT: El territori valencià ampliarà el tancament perimetral una setmana més" "El Consell anuncia 11 milions d'euros en subvencions socials per fer front el Covid-19"