L'índex de reproducció del coronavirus supera l'1, confirmant el temor de la Conselleria de Sanitat

La Conselleria va advertir que no li agradaria haver d'arribar a eixa situació
La consellera, Ana Barceló, estava preocupada en l'última compareixença per este fet   | València Diari

 

El número reproductiu bàsic instantani (Rt) de la Covid-19 –que indica a quanta gent pot contagiar un infectat en un període de temps curt– ha pujat en els últims dies a nivell valencià i, segons l'última actualització que arreplega el Ministeri de Sanitat, se situa en l'1'1.

 

Esta dada, que correspondria al 20 de maig, prové de les estimacions fetes amb les dades acumulades notificades per les comunitats autònomes al Ministeri de Sanitat. Cal recordar que la xifra més desfavorable es va registrar en el territori valencià el 13 de març (amb un 4'33) i, a partir d'ací, va anar baixant d'una manera molt acusada coincidint amb el període de confinament total. I, de fet, s'havia mantingut per davall de la barrera de l'1 fins al passat 17 de maig, d'acord amb les estimacions.

 

Sobre este índex i la resposta de 'prudència' mostrada per algunes autonomies, com València –que no ha sol·licitat passar a la fase 2– ha sigut preguntat este divendres el director del Centre de Coordinació d'Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. L'expert ha considerat que, quan es compte amb sèries més estabilitzades i 'netes' és probable que es veja que el número de reproducció és molt més baix del que s'observa en este moment.

 

 INVITACIÓ: Ja vos podeu unir al grup oficial de Facebook del València Diari a on comentem entre tots les notícies de tots els valencians! Vos informareu, podreu comentar l'actualitat i també vos entretindreu.  FEU CLIC ACÍ, VOS ENCANTARÀ!

 

«Si, a demés, afegim un número de reproducció calculat ja per la data d'inici de símptomes i no per notificació –ara mateixa, es detecta més i millor– i molts dels casos notificats ara són de positius detectats ara però ja no contagiosos o de persones amb símptomes de fa temps... Quan puguem fer això amb dades netes, sòlides [...], probablement, observarem un número de reproducció molt més baix».

 

En tot cas, ha agregat que, «fins i tot, amb esta estabilització o, fins i tot, xicotetes pujades a causa d'eixa variabilitat que hi ha pel xicotet número de casos que detectem i l'esforç gran per a detectar-ho tot, podem explicar este efecte».

 

Es confirmen els pitjors pronòstics de la Generalitat

De fet, este dijous, la consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, alertava que l'índex de transmissió comunitària a nivell valencià havia ascendit al 0'88, encara que s'havia arribat a un índex del 0'66. Barceló qualificava este augment de «preocupant» i animava a «intentar que torne a baixar i no arribar a l'1, que és l'índex de transmissió al que no ens agradaria arribar».

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram